Verktyg: Så mycket klimatminskning ger varje krona

Hållbart byggande Ett nytt verktyg hjälper till att räkna ut hur mycket koldioxid som sparas per varje investerad krona. Verktyget har tagits fram i samband med nybyggnationen av en skola i Göteborg.

Verktyg: Så mycket klimatminskning ger varje krona
Foto: Adobe Stock.

Att göra kostnadskalkyler för byggprojekt har använts länge. Det är inte heller något nytt att göra utsläppsberäkningar. Men genom att kombinera de två räknemodellerna har Norconsult, ett konsultföretag inom samhällsplanering och projektering, nu tagit fram ett verktyg som visar koldioxidbesparing per investerad krona.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det som är bäst för klimatet är inte alltid billigast. Därför blir det viktigt att lägga pengarna på det som ger allra mest effekt, säger Joel Gustafsson, arkitekt på Norconsult i en kommentar.

Bild: Norconsult.

Så har verktyget tagits fram

Verktyget, eller räknemodellen, har tagits fram i samband med nybyggnationen av en skola i Göteborg. Detta genom att Norconsult först gjort klimatberäkningar på olika alternativ för hur skolan kan byggas. Därefter har konsultbolaget gjort en kalkyl på kostnaden för att få fram hur mycket koldioxid man kan spara per krona.

Det har gjort att konsultbolaget kunnat få en tydlig bild av lösningarnas effektivitet och hur de förhåller sig till varandra.

– I de flesta projekt finns inte obegränsat med pengar. Då blir den här typen av simuleringar värdefulla, säger Joel Gustafsson i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan