Experten: Nya försäkringskrav kan hota träbyggandet

Hållbart byggande Nyligen skärpte Länsförsäkringar sina brandskyddskrav på träbyggnader. Jessica Becker, verksamhetsledare på Trästad Sverige, säger till Hållbart Samhällsbyggande att hon ser en oroväckande trend.

Experten: Nya försäkringskrav kan hota träbyggandet
Foto: Adobe Stock.

Länsförsäkringar utökade nyligen sina krav på brandskydd i träbyggnader. Kraven gäller för träbyggnader med brännbar stomme som har fyra våningsplan eller fler. Kraven vänder sig enligt Länsstyrelsen till byggherrar, fastighetsägare och brandkonsulter och ska tillämpas i byggnadens projekteringsskede.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  De nya kraven syftar enligt Länsförsäkringar till att både minska risken för stora skador och minska den negativa miljöpåverkan som en brand för med sig.

  Att Länsförsäkringar utökar kraven på brandskydd för höga träbyggnader är dock en oroväckande utveckling som riskerar att skada industrin. Det anser Jessica Becker, verksamhetsledare på Trästad Sverige.
  – Det här riskerar att skada industrin i onödan, säger hon till Hållbart Samhällsbyggande.

  ”Kan påverka antalet byggda projekt”

  Men Jessica Becker, verksamhetsledare på Trästad Sverige – en ideell förening som arbetar för att öka träbyggandet i Sverige – är kritisk till kraven.

  – Tidigare har det enbart varit ett tekniskt krav på utrymningstid och det har varit materialoberoende. Det här är formulerat på ett annat sätt som gör att det kan hindra träbyggandet. Det är problematiskt och kan påverka antalet byggda projekt, säger Jessica Becker.

  Enligt Länsförsäkringar arbetades de nya kraven fram efter att bland annat byggbranschen och Boverket efterfrågade vilka krav som försäkringsgivare ställer för nybyggnation av höga byggnader i trä.

  Är det inte bra att det ställs höga krav på brandskydd?

  – I grund och botten är brandskyddslagen bra. Men med mycket erfarenhet på nacken har det visat sig att allt är en utformningsfråga när det kommer till träbyggandet. Materialet i sig är inte sämre och brinner mer än något annat. Även betong och stålkonstruktioner behöver skyddas mot bränder, säger Jessica Becker.

  Samtidigt tillägger hon att utfallet av de nya kraven fortfarande är oklara, då Länsförsäkringars krav ofta blir en tolkningsfråga. Men utifrån det hon har sett ser hon oroväckande på utvecklingen.

  – Det här riskerar att skada industrin i onödan, för i slutändan handlar brandskydd om en utformningsfråga, för alla material, säger Jessica Becker.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan