En genEn genomsnittlig västerlänning äger över 10 000 varor, men 80 procent av dem används mindre än en gång i månaden. Att dela, låna eller hyra saker är smarta sätt att minska konsumtionen och miljöpåverkan. Nu ska ett EU-finansierat forskningsprojekt utvärdera om uppkopplade kiosker kan vara en lösning.
Digitala kiosker ska minska konsumtionen
HÅLLBAR STAD Kan hyresgäster dela på varor i stället för att köpa dem? Det är en fråga som Familjebostäder nu undersöker i samarbete med flera europeiska städer och universitet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Som enda bostadsbolag har Familjebostäder, tillsammans med flera städer och universitet i norra Europa, blivit utvalda att delta i projektet Digital Kiosks, som sträcker sig över tre år. Målet med projektet är att utveckla, testa och utvärdera nya delningsstationer för att främja en mer hållbar konsumtion.
– Det handlar mycket om att vi ska underlätta för våra hyresgäster att leva mer klimatvänligt genom delning och vilken roll vi som fastighetsägare ska ha i detta. säger Josephina Wilson, projektledare på Familjebostäder, i en kommentar.
Delade föremål som placeras i ”kioskerna” kan omfatta en mängd olika saker, från verktyg och trädgårdsredskap till hushållsapparater och fritidsutrustning. Tanken är att exempelvis en borrmaskin bara används i genomsnitt tolv minuter under hela sin livslängd.
Vi ska ha minst tre delningsstationer i våra områden. Första frågan att besvara blir var vi ska placera stationerna. Nästa steg är att undersöka vilka behov våra hyresgäster har och vad de kan tänka sig att dela på, säger Ellen Johnsson, projektledare på Familjebostäder.