Förutom att bli det första LSS-boendet någonsin att utrustas med, dygnsrytmsbelysning, så kallad human centric lighting är ambitionen att det ska bli den första byggnaden i Sverige som har en dubbel certifiering som både Miljöbyggnad Guld och Passivhus Guld.
Dygnsrytmsbelysning ska göra LSS-boendet mer hållbart
Certifiering
Byggföretaget Emrahus anser sig ha byggt Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin. Bland annat blir boendet det första LSS-hemmet som utrustas med dygnsrytmsbelysning, så kallad human centric lighting.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– Jag vågar nog påstå att det här blir Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin, säger Anders Linde, arkitekt på Emrahus.
Landskrona är basen för Emrahus, som i flera år specialiserat sig på att konceptutveckla och bygga LSS-boenden. I en kommentar beskriver företaget hur deras nya grupp- och servicebostad, som byggs i Borstahusen, kommer bli företagets flaggskepp.
Först med dygnsrytmsbelysning
Boendet blir det första någonsin att utrustas med dygnsrytmsbelysning. Detta innebär att belysningen i huset automatiskt anpassar sig under dagen, i både färg och ljusstyrka, för att efterlikna en vårdag. Enligt forskning ska detta leda till bättre sömn, ökat välmående och högre energinivåer. Tekniken är fortfarande relativt ny och har hittills främst använts i skolor och sjukhus.
– Det har aldrig testats i ett LSS-boende tidigare. Vi har länge velat göra det, men den krassa verkligheten har varit att de färdiga systemen varit för dyra. Därför har vi utvecklat vårt eget system tillsammans med Novemberbolaget och Maxel, och kan nu använda det i alla våra Emrahem, med start i Landskrona, berättar Robin Berkhuizen.
Emrahus har också valt att även satsa på en certifiering som Miljöbyggnad Guld.
– Det är lite olika saker man tittar på när man certifierar ett hus som passivhus jämfört med när man certifierar huset som en miljöbyggnad. Det funkar bra att kombinera, resultatet blir en byggnad som har väldigt låg påverkan på klimatet, med hållbara material och låg energiförbrukning. Samtidigt får du ett riktigt bra inomhusklimat. Jag vågar nog påstå att det här blir Sveriges miljövänligaste LSS-boende någonsin, avslutar Anders Linde, arkitekt på Emrahus.