Fastighetsprofil ska stärka Tyréns arbete med social hållbarhet

Karriär Efter att i tio år drivit det sociala initiativet Lokal Platssamverkan i utanförskapsområden går nu Henrik Tufvesson från sin roll som fastighetsanalytiker på Fastighetsägarna till en konsultroll på Tyréns där han ska arbeta med social och ekonomisk hållbarhet. Mer dialog och mindre stuprör, är hans främsta tips till alla som arbetar med. hållbart samhällsbyggande.

Fastighetsprofil ska stärka Tyréns arbete med social hållbarhet
Henrik Tufvesson. Foto: Tyréns. Gata i Rinkeby. Foto: Adobe Stock.

Den mångårige fastighetsprofilen Henrik Tufvesson lämnar nu Fastighetsägarna där han arbetat som näringspolitisk chef och fastighetsanalytiker. I stället tar han en ny roll på konsultföretaget Tyréns där han ska arbeta med deras erbjudande inom social och ekonomisk hållbarhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Samverkan mellan fastighetsägare, kommun och polis

Henrik Tufvesson har en gedigen erfarenhet av att arbeta med social hållbarhet i fastighetsbranschen. Bland annat har han de senaste åren arbetat med projektet Lokal Platssamverkan i ett antal olika utanförskapsområden. Här har han arbetat med att öka samverkan mellan fastighetsägare, kommun, polis och andra aktörer för att skapa trygghet området.

– Jag har varit drivande och suttit som vice ordförande i de lokala styrelserna i lokala grupper av Lokal Platssamverkan. Jag har både startat de här föreningarna och varit verksam i dem för att driva frågeställningarna om trygghet.

Rollen på Tyréns blir fastighetsmarknadsanalytiker och även om inte det direkta arbetet med initiativet Lokal platssamverkan fortsätter så kommer han på olika sätt att driva på för att hjälpa Tyréns kunder att hitta socialt hållbara lösningar i framtida samhällsplanering.

Planering sker i stuprör

Henrik Tufvesson hoppas bland annat att kunna hitta fler konkreta samarbetsformer mellan kommuner och privata aktörer för att bygga in social hållbarhet i samhällsplaneringen. Han menar att mycket av samhällsplaneringen i dag sker i stuprör vilket inte gynnar utveckling av social hållbarhet i stadsmiljöerna.

– Jag har med mig mycket kunskap från fastighetsbranschen. Jag vet till exempel hur fastighetsägare och fastighetsföretag resonerar när man söker de här formerna av samarbeten. Jag hoppas kunna brygga över fastighetsägarnas resonemang till kommunernas perspektiv. Jag vill skapa samverkansprojekt där fastighetsägarna och kommunerna samarbetar bättre.

Finns det några lågt hängande frukter inom socialt hållbar samhällsbyggnad? Något som aktörer kan börja med redan i dag?

– Det är i så fall dialog. Det viktigaste är att man bestämmer sig för vad man vill göra och sen samverkar för att nå de målen. Det gäller att hitta samverkansplattformar där man träffas och föra en gemensam diskussion. Aktörer kan dra fördel av att det finns flera olika parter som egentligen har samma mål – till exempel ett tryggt bostadsområde. Sen får man titta på vad kommunen kan göra, vad polisen kan göra och vad privata aktörer kan göra. Att samverka handlar egentligen om att alla gör sina saker bra. Om alla gör sina saker bra så blir slutprodukten ofta bra för de som bor eller verkar i området.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan