Fastighetsföretag lyfter hållbarhet och fysiska klimatrisker på branschsamtal

Klimatrisker Ledande fastighetsvärderingsföretag har skapat ett nytt forum för att diskutera fastighetsvärdering ur hållbarhetsperspektiv. Klimatrisker står högt på agendan.

Fastighetsföretag lyfter hållbarhet och fysiska klimatrisker på branschsamtal
Jan Tärnell, Svefa. Foto: Pressbild

Svefa och Cushman & Wakefield står bakom initiativet att samla fem stora företrädare från branschen för att skapa en samsyn kring hållbarhet och utmaningar. Det krävs att branschen samarbetar för att lyckas ställa om till ett hållbart och cirkulärt samhälle, menar initiativtagarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Forum Fastighetsekonomi, Newsec, och Savills var också inbjudna till det första mötet i förra veckan.

  ”Fokusera på hållbarhet”

  Jan Tärnell, affärsområdeschef inom värdering och analys på Svefa, berättar att Svefas senaste fastighetsrapport lyftes upp för diskussion på mötet. ”Att fokusera på hållbarhet i fastighetsaffärer handlar inte om image eller varumärke utan det är en fråga om att överleva affärsmässigt”,  slås det direkt fast i rapporten.

  Ger råd för att minska affärsriskerna

  Fastighetsägare bör agera för att minska sina affärsrisker genom att ta fysiska klimatrisker på allvar, jobba med cirkulära processer, som på sikt kan ge stora vinster både ekonomiskt och miljömässigt, och ha långsiktighet vid sociala insatser för att skapa trygga och attraktiva miljöer och minska onödiga fastighetskostnader. Svefa menar att en sådan aktiv riskhantering är en konkurrensfördel.

  ”Ingen vill vara den i fastighetsbranschen som sitter med ”Svarte Petter” i slutet och som inte klarar finansieringskrav eller försäkringskrav”, skriver Svefa i rapporten.

  Kommer ni i branschen att lägga mer tyngd på hållbarhet och åtgärder för att minska klimatrisker vid fastighetsvärderingar framöver?

  – De frågorna är så klart på bordet. Här i början handlar det om en allmän diskussion, säger Jan Tärnell om syftet med att samla de stora branschföreträdarna.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan