Flerbostadshus i Linköping får växtvägg

EKOSYSTEMTJÄNSTER I Linköping färdigställs nu vad som kommer att bli Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus. Med väggen hoppas fastighetsbolaget att de gröna fasaderna ska öka biodiversitet genom att erbjuda mat till pollinerande insekter, rena luften och bidra till minskad psykisk ohälsa.

Flerbostadshus i Linköping får växtvägg
Foto: Adobe Stock

–Vi är glada att kunna bidra till vackra och gröna miljöer för Linköpings studenter. Genom att bygga en grön fasad på ett flerbostadshus visar vi dessutom marknaden att det går att få till den här typen av växtlighet även på bostadshus, och inte enbart på publika byggnader som kontor och butiker. Vi hoppas inspirera fler att gå samma väg som oss.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det säger Jenny Jonsson, VD på ByggVesta i ett pressmeddelande.

170 kvadratmeter växter

De håller just nu på att färdigställa vad som kommer att bli Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus.  Projektet är ett samarbete mellan fastighetsbolaget ByggVesta, betongtillverkaren Butong och arkitektbyrån Winell Jern.

Växtväggen kommer att täcka en yta på 170 kvadratmeter och fungera som en entré till studentbostadsområdet Colonia II.  Området som kommer att bestå av totalt 374 lägenheter erbjuder även ett koncept med så kallade kompislägenheter. De är skapade för att kompisar ska kunna bo tillsammans och dela på både kostnader och saker.

Enligt pressmeddelandet hoppas ByggVesta att de gröna fasaderna ska öka biodiversitet genom att erbjuda mat till pollinerande insekter, rena luften och bidra till minskad psykisk ohälsa.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan