Landskapsarkitekturpris till Paradiset

LANDSKAPSARKITEKTUR Sveriges Arkitekter har delat ut Landskapsarkitekturpriset sedan 1987. I år blev det parken Paradiset i Vallastaden i Linköping som tog emot priset.

Landskapsarkitekturpris till Paradiset
Foto: Måns Berg

”I en tid när mångfalden är hotad och jorden allt mer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro. Paradisets enkla och naturliga innehåll visar en skicklig hantering av landskapsarkitekturens grundläggande verktyg; växter, vatten och topografi.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Så löd motivering när Linköpings kommun och arkitektbyrån 02landskap fick ta emot priset för parken Paradiset slutet av förra veckan.

  Paradiset utgör länk mellan det obebyggda landskapet mot norr och den nya stadsdelen Vallastaden i söder. 
  Foto: Måns Berg

  Paradiset fanns från början med i ett förslag som arkitektbyrån Okidoki designade till den allmänna tävlingen som utlystes inför bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Parken vidareutvecklades sedan av arkitektbyrån 02landskap.

   

  Tanken är att det som odlas på odlingslotterna i Paradiset ska bli en del av parkens helhet, gynna biologisk mångfald och främja social samvaro.
  Foto: Måns Berg

  –Det känns helt fantastiskt! För tredje gången har ett av våra projekt blivit nominerat och äntligen får vi stå överst på prispallen. Parken har blivit väldigt fin från start, vilket inte alltid är lätt i landskapsarkitektur , sade arkitekt SAR/MSA Ulrika Gunnman på 02 Landskap vid prisutdelningen.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan