Golvtillverkaren: Plast kan vara mer hållbart än trä

Hållbart byggande De flesta är överens om att trä är mer hållbart än plast. Men kan det vara tvärtom? Det menar en aktör inom byggbranschen som nu vill bryta med traditionen och få fler att överväga plast.

Golvtillverkaren: Plast kan vara mer hållbart än trä
Plast är i vissa fall mer hållbart än trä, menar en aktör inom byggbrnaschen. Foto: Knudsen Kilen.

Det finns en lång tradition att bygga i trä och inom byggbranschen är de flesta överens om att det är ett av de mest hållbara materialen. Men med tanke på klimatförändringarna är det dags att börja överväga andra och mer ekologiskt hållbara material.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det menar golvtillverkaren Knudsen Kilen som vill utmana användningen av träkilar för uppklossning av golv på regler. I stället bör man använda kilar av återvunnen plast, som enligt golvtillverkaren har en längre livslängd och ett grönare fotavtryck.

– I dessa tider bör vi leta efter byggnadsmaterial och konstruktionslösningar som inte bara följer traditionen utan också förlänger byggnadens livslängd, kan återvinnas och bidra till den cirkulära och gröna omställningen, säger Henrik Lund, försäljnings- och marknadschef hos Knudsen Kilen , i en kommentar.

Plastkilar har längre livslängd

För att leva upp till internationellt erkända hållbarhetscertifieringar, som DGNB, BREEAM eller LEED, krävs det en grundlig dokumentation av byggmaterialets livscykel, miljöpåverkan, resursförbrukning och avfallsgenerering.

Enligt Knudsen Kilen är plast mer tillförlitligt att arbeta med än trä, eftersom dess miljöpåverkan kan beräknas och dokumenteras från ”vagga till grav”. Vidare menar golvtillverkaren att träkilar är sårbara för fukt, kyla och svamp, medan plastkilar vanligtvis håller i mer än 75 år.

”Hoppas på att leda byggandet i en mer miljövänlig riktning”

– Uppklossning av golv utgör naturligtvis bara en liten del av bostadens totala miljöpåverkan. Men vi hoppas på att leda byggandet i en mer miljövänlig riktning genom att fokusera på alternativa byggmaterial i relation till det mer traditionella valet av trä som dessutom är svårt att få tag på just nu, säger Henrik Lund, i en kommentar.

När Knudsen Kilen tillverkar sina plastkilar använder de sig av 80 procent återvunnen plast som kommer från industrin. De håller nu på att ta fram miljövarudeklarationer för att byggherrar och andra aktörer ska kunna beräkna sitt klimatavtryck.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan