Hållbarhetsstrateg tar plats i Bjerkings ledningsgrupp: ”Tiden att agera är nu”

Karriär Maria Nylander, hållbarhetsstrateg på teknikkonsultföretaget Bjerking, tar nu plats i företagets ledningsgrupp. Där hoppas hon kunna bidra till beslut som på djupet integrerar hållbarhet i företagets affärer.
– Jag är också glad att få bidra till en högre andel kvinnor i ledningsgruppen, säger hon.

Hållbarhetsstrateg tar plats i Bjerkings ledningsgrupp: ”Tiden att agera är nu”
Maria Nylander, hållbarhetsstrateg Bjerking tar plats i företagets ledningsgrupp. Foto: Adobe Stock.

Maria Nylander har arbetat på Bjerking, som är ett medarbetarägt teknikkonsultföretag inom samhällsbyggnad, sedan 2018. Hon har axlat roller som geotekniker, hållbarhetssamordnare och sedan 2,5 år tillbaka som hållbarhetsstrateg. Nu kliver hon in som ny medlem i Bjerkings ledningsgrupp.

 Vår bransch står inför akuta hållbarhetsutmaningar och tiden att agera är nu. Jag är tacksam för möjligheten att arbeta mer operativt och strategiskt och bidra till att accelerera vårt hållbarhetsarbete inifrån och ut, men jag har också stor respekt för kommande utmaningar. Det känns både spännande och ansvarsfullt, säger hon.

Att Bjerking tar in en person med hållbarhetsfokus i ledningsgruppen, är enligt Maria Nylander ett bevis på att företaget inser vikten av att bidra till en hållbar framtid och värdesätter hållbarhet som en affärskritisk faktor.  

Vad hoppas du kunna åstadkomma nu, med en plats i ledningsgruppen?

– Jag vill bidra till att Bjerking vågar fatta modiga beslut som på djupet integrerar hållbarhet i våra affärer. En viktig del för mig är att hjälpa Bjerking att bli bättre på att beakta hållbarhet i alla våra projekt, oavsett teknikområde, typ av projekt eller beställare. Jag är också glad att få bidra till en högre andel kvinnor i ledningsgruppen, säger hon till Miljö & Utveckling.

Maria Nylander blir den andra kvinnan av totalt tio medlemmar i Bjerkings ledningsgrupp.

När det kommer till Bjerkings klimat- och miljöarbete säger Maria Nylander att mycket handlar om klara målet om en fossilfri verksamhet till 2030, samt att implementera EU:s gröna giv i verksamheten. En annan utmaning menar hon är att bidra med hållbarhet i samtliga av företagets uppdrag.  

– Vi har tidigare tillsatt hållbarhetssamordnare och tagit fram hållbarhetslöften för respektive teknikområde för att uppnå detta. Planen framåt är att utveckla en spetsad nyckeltalsuppföljning i samklang med CSRD och EU taxonomin och att se över vår hållbarhetsstrategi, säger hon.

Avslutningsvis understryker Maria Nylander vikten av att hela samhällsbyggnadsbranschen vågar ta ansvar för hållbarhetsfrågan.

 Det är lätt att peka på andra aktörer, att det är beslut hos dem som leder till ohållbara resultat. Vi konsulter skyller gärna på beställarna, kommuner på slutanvändare, beställare på kommuner osv. För verklig förändring krävs att vi är proaktiva och vågar ta ledning i hållbarhetsfrågan, oavsett om det enbart är vårt ansvar på pappret eller inte.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan