Här byggs världens största trästad

MATERIAL Nu introduceras Stockholm wood city – världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä.

Här byggs världens största trästad
Det första spadtaget planeras att tas 2025 och de första husen förväntas stå klara 2027.

Träbyggnader har blivit ett populärt ämne för diskussion både i Sverige och internationellt. Tidigare har de konkreta exemplen oftast varit enskilda byggnader eller kvarter. Men nu planeras Sickla i Nacka kommun att bli hem för Stockholm Wood City – ett projekt som sträcker sig över 250 000 kvadratmeter och därmed utgör världens största urbana stadsbyggnadsprojekt med trästomme.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Atrium Ljungberg, som är fastighetsbolaget bakom projektet, hoppas att trästaden ska bli ett internationellt skyltfönster för hållbart byggande och svensk innovation.

Fakta

Fakta om Stockholm Wood City:

Det första spadtaget planeras att tas 2025 och de första husen förväntas stå klara 2027

  • 250 000 kvadratmeter bruttototalyta
  • 7 000 kontorsplatser
  • 500 bostäder

– Det här är inte bara ett viktigt steg för oss som företag, utan en historisk milstolpe för svensk innovationsförmåga, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, i en kommentar.

Fördelarna med träbyggnader är många, både för miljön och för människors hälsa och välmående. Flertalet forskningsstudier visar bland annat att träbyggnader ger bättre luftkvalitet, minskar stress, ökar produktiviteten och lagrar koldioxid under hela tiden de är i bruk.

Utöver träbyggnationen innebär projektet en rad andra miljövinster. Kontorsfokuset är ett sätt att möta underskottet på arbetsplatser söder om Stockholms innerstad och därmed också korta pendlingstiderna för fler. Projektets klimatpåverkan minimeras med hjälp av egenproducerad, lagrad och delad energi.

– Vår bransch lämnar stort avtryck och det är viktigt för oss att göra en positiv skillnad på både kortare och längre sikt, avslutar Annica Ånäs.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan