Solcellsplattor oftast bättre för klimatet än vanliga tak- och fasadmaterial

Energi och klimat Fasadplattor i form av solceller kan vara lika kostnadseffektivt att använda som traditionella fasadmaterial. Det visar en studie från HSB living lab.

Solcellsplattor oftast bättre för klimatet än vanliga tak- och fasadmaterial
HSB living lab har jämfört traditionella tak- och fasadmaterial med byggnadsintegrerade solceller ur klimatperspektiv. Foto: Soltech

Byggnadsintegrerade solceller i form av fasadmaterial har börjat dyker upp lite här och där. HSB har i samarbete med teknikkonsultbolaget Bengt Dahlgren jämfört solcellsplattor och andra fasadmaterials klimatpåverkan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Utvecklingen inom området går snabbt och vi ville undersöka om byggnadsintegrerade solceller är ett bra alternativ till mer traditionella fasadmaterial ur ett hållbarhetsperspektiv. På HSB Living Lab består taket och fasaden till stor del av solceller, och vi har redan sett att det kan vara en lika kostnadseffektiv lösning som traditionella fasadmaterial, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab i ett uttalande.

  Tillverkning av solceller har hög klimatpåverkan

  En jämförelse av klimatpåverkan från tillverkningsprocessen visar att alla de testade solcellerna hade högre klimatpåverkan än de andra fasadmaterialen. Över tid vinner dock solcellerna eftersom dessa just producerar energi som gör att sämre elproduktion kan väljas bort.

  – Det väger upp klimatavtrycket vid tillverkningen, uppger Gerda Ingelhag, konsult på Bengt Dahlgren.

  Sollceller är ändå oftast ett bättre fasadval

  Studien har tittat på hela produktionskedjan för materialen, tagit hänsyn till tillverkning och transport, och i solcellernas fall även förväntad elproduktion under hela livstiden, det vill säga 25 år.

  HSB living lab drar från undersökningen slutsatsen att byggnadsintegrerade solceller oftast är ett bättre alternativ jämfört med andra vanliga tak- och fasadmaterial. Att få fram information om hur stor klimatpåverkan tillverkningsprocessen från solceller var inte heller helt lätt.

  – Klimatavtrycket handlar mycket om vilken energi man använder när man tillverkar solcellen. Om energin i ett tillverkningsland blir mer förnybar, så kommer produkten som tillverkas att få en lägre klimatpåverkan, säger Gerda Ingelhag.

  Solceller i söderläge ger störst klimatvinst

  För att vara säker på att det blir en klimatbesparing är det viktigt med placeringen, framhåller Gerda Ingelhag. Söderläge ger störst elproduktion.
– Placerar man panelerna på söderfasad fås bäst förutsättningar att göra klimatbesparingar. Men sitter de åt öst eller väst så blir elproduktionen lägre, och för vissa solceller blir det så att den klimatpåverkan som tillförs vid produktion fortfarande blir lite högre än den som kan undvikas.

  Läs mer: Så stor miljöpåverkan har tillverkning av solceller

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan