NREP storsatsar på hyresrätter med solcellspark och energilager

Hållbart byggande Fastighetsinvesteraren NREP:s mål är en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation 2028.
– Därför känns det väldigt bra att vårt största bostadsprojekt hittills i Sverige också innefattar vår största solcellspark på bostadshus och en batteripark, säger bostadschef Rickard Langerfors.

NREP storsatsar på hyresrätter med solcellspark och energilager
Stadsdelsparken i Slagsta strand. Källa: CF Möller

Fastighetsinvesteraren NREP har förvärvat 599 Svanenmärkta hyresrätter som ska byggas i Slagsta Strand vid Mälaren i Botkyrka kommun. Miljöcertifieringen Svanen ställer krav på att byggnaden ska leva upp till krav på låg energianvändning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Fakta

Svanen-märkning av byggnader

Svanenmärkta byggnader har granskats ur ett livscykelperspektiv. Byggmaterial och kemiska produkter har kontrollerats; från det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska också leva upp till krav på låg energianvändning. Svanen ställer även krav som till exempel ska stimulera användandet av förnybar energi och gröna innovationer. Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Källa: Svanen.se

Stor solcellspark på taken

På taket till hyresrätterna ska det anläggas drygt 750 kvadratmeter solceller som beräknas producera cirka 162 500 kWh el per år. Dessutom ingår en batterilager i projektet, som kan lagra upp till 100 kWh. Det innebär att el som solcellerna generar som inte förbrukas direkt kan lagras och användas när behovet är som störst. Ett effektivt sätt att öka nyttjandegraden från solenergin, enligt NREP.

– Vår målbild för utvecklingen har varit att skapa ett hållbart boende i vackra omgivningar. Nu finns det teknik för att mäta, lagra och skapa energi vilket för oss som utvecklare är viktigt. Vi ser fram emot att jobba med NREP i genomförandet av projektet, säger Karim Sahibzada, CFO på Botvid Holding i ett uttalande.

Målsättning för NREP är aatt ha en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation 2028. För att lyckas med klimatbanta både utsläpp från byggprocesser och drift av företagets fastigheter satsar NREP på investeringar i grön teknik, återbruk av byggmaterial och förnybar energi.

Energilagring ska kapa effekttoppar

Solcellsparken och batteriparken skapar förutsättningar för ett effektivt resursutnyttjande av förnybar energi till hushåll och elbilar, enligt NREP. Tillsammans kan de kapa effekttopparna i fastigheterna med upp till 33 procent.

”Vår största solcellspark”

– Bygg- och fastighetsbranschen behöver gå från att vara en av världens största utsläppare till att närma sig noll. Därför känns det väldigt bra att vårt största bostadsprojekt hittills i Sverige också innefattar vår största solcellspark på bostadshus och en batteripark. Det bidrar till mer förnybar el och ett bättre fungerande elsystem, säger Rickard Langerfors, bostadschef på NREP i pressmeddelandet.

Slagsta strand får stadspark och torg

Byggstart sker under första kvartalet 2022. Hyresgästerna beräknas kunna flytta in under 2025. I området ska det också byggas bostadsrätter, en förskola, ett vårdboende och kommersiella butiksloker. Detaljplanen omfattar även en stadsdelspark, torg och kolonilotter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan