Klimatbesparing på 97 procent för återbrukat stål

ÅTERBRUK Nu har stålet sålts och installerats, med positiva resultat: en kraftigt minskning av klimatpåverkan, till en kostnad som inte överskrider priset för nytt stål.

Klimatbesparing på 97 procent för återbrukat stål
Tillverkning av nytt stål är en resurskrävande process med betydande miljöpåverkan.

Malmös tidigare svävarterminal blev den första byggnaden att tillhandahålla återanvändbara stålprofiler. Dessa demonterades, transporterades till lagret, genomgick kvalitetskontroller, och såldes sedan igen. Efter att stålet var redo för marknaden visade det sig att klimatbesparingen uppgick till 97 procent jämfört med att köpa nytt stål.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?
    Rörstöd vid Henriksdals reningsverk av återanvända stålprofiler. Foto: Sweco.

    – Nu hoppas vi att det här blir vardag, att det blir lika självklart för den som river en byggnad att sälja tillbaka sitt begagnade stål till stålförsäljaren som det är att lämna sina kläder till second hand, säger Emma Danielsson, hållbarhetschef Energy & industry och uppdragsledare på Sweco, i en kommentar.

    En tidig farhåga innan projektet påbörjades var att återanvändning kanske inte skulle vara ekonomiskt lönsamt, men resultaten från pilotprojektet visade att det slutliga priset var jämförbart med kostnaden för nya balkar.

    Stålbalkarna integreras i Stockholms avloppsvattenreningssystem

    Stockholm Vatten och Avfall blev de nya ägarna av stålbalkarna och har använt materialet i sin strävan att omvandla Henriksdals reningsverk i Stockholm till en av världens mest moderna anläggningar.

    – Vi behöver nya ögon och sätta samman helt skilda teknikområden och fortsätta dela erfarenheter med varandra. Det här är ett område där nyutbildade kan mer än många av oss som jobbat länge i branschen. Varje kilo återvunnet stål är en vinst för vår planet, säger Magnus Biderheim projektledare för Stockholms framtida avloppsrening hos Stockholm Vatten och Avfall.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan