Lunds kommun bäst på hållbara transporter – igen

Hållbara transporter Lunds kommun vinner SHIFT-priset igen. Kommunen rankas som bäst på hållbara transporter för sjunde året i rad.

Lunds kommun bäst på hållbara transporter – igen
Lunds kommun rankas för sjätte året i rad högst i SHIFT för sitt arbete med hållbara transporter. Pressbild: Karin Lilja, Lunds kommun

Konsultföretaget Trivector, som gjort den årliga SHIFT-rankningen sedan 2014, vill driva på utvecklingen mot mer hållbara transporter och sprida goda exempel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Lund har ett stor försprång

Fakta

Toppen med hållbara transporter

Här är listan över de tio kommuner som fått högst poäng i SHIFT2021 för arbetet med hållbara transporter. Förra årets placering står inom parentes. 1 Lund (1) 2 Linköping (5) 3 Umeå (2) 4 Uppsala (3) 5 Örebro (4) 6 Landskrona (12) 7 Gävle (10) 8 Malmö (11) 9 Helsingborg (6) 10 Eskilstuna (13) Källa: Trivector

Lund har varje år fortsatt att arbeta målmedvetet med hållbara transporter. En stor andel fossilfria fordon väger numera tungt.

Trots att Lund inte förbättrat sig från förra året lyckades inga andra kommuner ta in det stora försprånget.

– Även om vi kommit långt så är det viktigt att hitta nya insatser för att minska transporternas miljöpåverkan. Rankningen visar att arbetet går åt rätt håll, säger Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd i Lunds kommun, i ett pressmeddelande.

Linköpings gröna resplaner prisas

Både Linköping och Kalmar får i år hedersomnämnande och bonuspoäng.

Linköping, rankad som tvåa, har satsat på gröna resplaner för medarbetarnas arbetspendling och tjänsteresor. En utvärdering har visat att koldioxidutsläppen minskat.

Kommunen skapade kampanjer för att prova-på-elcykel och prova-på-kollektivtrafiken. Ett annat grepp var en tillgänglighetsanalys till vilka busslinjer som gick snabbast till arbetsplatsen från olika områden.

Höjd p-avgift finansierar grön subvention

Kalmar fick bonus för initiativet att klimatväxla. När Linnéuniversitetet samlar verksamheten kommer inpendlingen till centrum öka. Parkeringsavgifterna har därför höjts och intäkterna går till att subventionera periodkort till kollektivtrafiken för alla invånare.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan