Norrköping rustas för extremregn

KLIMATANPASSNING Under 1960-talet grävdes delar av Ljura bäck i Norrköping ner för att ge plats åt gator, hus och parkeringar. Nu påbörjar kommunen ett arbete för att återställa bäcken för att vara bättre rustad för kraftiga skyfall.

Norrköping rustas för extremregn
Ljura bäck är cirka en mil lång, varav cirka tre kilometer av den är kulverterad. Bild: Google

Enligt SMHI är sannolikheten för kraftiga skyfall betydligt högre än tidigare på grund av klimatförändringarna och de förväntas inträffa både oftare och med ökad intensitet i framtiden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Norrköpings kommuns recept för att lösa detta är att ge mer plats åt Ljura bäck.

Bäcken porlade tidigare genom Norrköpings södra delar, men under 1960-talet grävdes delar av den ner i kulvertar under marken för att ge plats åt gator, hus och parkeringar.

Om bäcken behöver ta emot stora vattenmängder från kraftiga regn och snösmältning idag har den ingenstans att ta vägen annat än att svämma över på åkrar, omgivande marker och flygplats.

Därför planerar nu Norrköpings kommun att återställa bäcken och samtidigt anpassa den för att bidra med ökad ekologisk mångfald i området.

– Ljura bäck är kanske Norrköpings hemligaste bäck, men skulle i framtiden kunna bli ytterligare ett uppskattat blågrönt stråk genom staden, säger Maria Rothman, projektledare på Norrköpings kommun, i en kommentar.

Framtida gång- och cykelväg längs Ljura bäck. Illustration: Erick Arango Marcano, Norrköpings kommun.

Enligt COWI som tillsammans med Arkitema arbetar med projektet ska förprojekteringen vara klar i september 2020. Tillståndsansökan för vattenverksamhet pågår parallellt.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan