Nu blir det tätare rapporter om landets grundvattennivåer

VATTEN Sveriges geologiska undersökning (SGU) har börjat publicera kartor över landets grundvattennivåer varje vecka. Genom att samarbete med SMHI är kartorna numera mer detaljerade och visar även grundvattennivåer där SGU inte mäter.

Nu blir det tätare rapporter om landets grundvattennivåer
Foto: Adobe Stock

Uppgifterna som tidigare publicerades månadsvis kommer nu att publiceras varje tisdag enligt ett pressmeddelande från SGU.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Genom att samarbete med SMHI är kartorna också mer detaljerade och visar numera även grundvattennivåer där SGU inte mäter.

– Det blir mer rättvisande värden för platser där det saknas mätningar av grundvattennivån. Detta blir möjligt genom en ny beräkningsmodell som utvecklats i samverkan med SMHI, som också bidrar med aktuella väderdata för beräkningarna, säger Calle Hjerne, hydrogeolog på SGU i en kommentar.

Den utökade och tätare övervakningen av grundvattnet är ett resultat av att regeringen mellan 2018-2020 satsat 26 miljoner kronor per år för att förebygga torka och att fördjupa kartläggningen av Sveriges grundvattenresurser. Enligt SGU har det gett dem möjlighet att utveckla sin verksamhet och ta fram utförligare information om grundvattnets tillstånd.

Läs rapporterna här

Hämtar fler artiklar
Till startsidan