Marie-Louise Lagerstedt Eidrup är projektledare på Chalmers Industriteknik, där arbetar hon för att hitta lösningar på ett mer cirkulärt materialflöde.
Nu ska byggsektorn lära sig sortera plast
MATERIAL
Chalmers Industriteknik och forskningsinstitutet Rise har tagit fram ett nytt utbildningsmaterial för att hjälpa byggarbetare att sortera plast på ett mer hållbart sätt. Syftet är att minska plastavfallet på byggarbetsplatser, där mindre än en procent av plastskräpet återvinns i dag.
– Det finns en jättepotential att göra det bättre, säger Marie-Louise Lagerstedt Eidrup, expert på industriell materialåtervinning.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Chalmers Industriteknik har tillsammans med forskningsinstitutet Rise jobbat fram ett utbildningsmaterial som är tänkt att hjälpa byggarbetare att jobba mer hållbart genom att sortera plastavfallet bättre så att det går att återvinna.
– Vi har spelat in en film och tagit fram material som vi ska göra tillgängligt så att vem som helst ska kunna titta på det och ta det till sig.
Hon säger att mindre än en procent av allt plastskräp på en byggarbetsplats återvinns i dag.
– Det finns en jättepotential där att faktiskt göra det bättre.
Syftet är att hjälpa de som arbetar på byggarbetsplatser att sortera plastavfallet på rätt sätt.
– Det är ju väldigt många människor med många olika språk, men vi hoppas att vi med enkla instruktioner ska hjälpa dem att sortera plasten rätt. Så att man t.ex. inte förstör genom att slänga fel saker i containrarna eller att man slänger det som går att återvinna i brännbart.
Chalmers Industriteknik och Rise har haft flera projekt tillsammans tidigare för att titta på hur plasten används i byggbranschen.
Plasten är inte det som har störst klimatpåverkan inom byggbranschen, högst upp ligger material som betong och stål. Men det finns fortfarande en problematik med plasten, enligt Marie-Louise Lagerstedt Eidrup. Byggbranschen har själva satt upp ett mål att ha ett netto noll utsläpp av växthusgaser till år 2045.
– Nu vill vi ju sprida den här kunskapen som man byggt upp över tid för att förbättra situationen. De vill att materialet ska vara så tillgängligt som möjligt. Det kommer bland annat att publiceras på Chalmers Industriteknik, Rise och Naturvårdsverkets hemsida, men även hos de berörda branschorganisationerna.
– Vi ska även paketera lite lättare information som man kan sätta upp på containrarna, på toadörren, på fikabordet och så vidare, säger hon.