År 2025 väntas bli ett avgörande år för implementeringen av nya regelverk, främst CSRD och ESRS, som kommer att sätta ramarna för hur företag rapporterar sin hållbarhetspåverkan. Det framhåller Castellums hållbarhetschef, Filip Elland, som ett av de viktigaste områdena att följa inom hållbarhetsarbetet framöver.
Castellums hållbarhetschef: Tre tydliga trender 2025
Hållbarhetsåret Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, förutspår att 2025 blir ett avgörande år för att implementera nya regelverk. Samtidigt lyfter han fram tydliga utmaningar och identifierar tre trender inom hållbarhetsområdet.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– En stor utmaning är dock att undvika överflödig rapporteringsinformation som riskerar att dra fokus från det som faktiskt skapar nytta, säger han.
Filip Elland menar att det är avgörande att behålla fokus på de aktiviteter och indikatorer som leder till verkliga förbättringar – exempelvis utsläppsminskningar, energieffektivisering och cirkularitet – och inte bara rapporterar för rapporteringens skull.
Tre tydliga trender
Vidare förutspår Filip Elland ett uppsving för cirkulär ekonomi, med ökad efterfrågan på återbrukade material och lösningar som minskar utsläpp och avfall. Han tror också att AI och avancerad dataanalys kommer bli centralt för att mäta och följa upp hållbarhetsprestationer. Han tror också att samarbete kommer att öka.
– Allt fler företag inser vikten av partnerskap för att driva systemförändringar, inte minst i projekt som kombinerar klimatåtgärder med sociala värden, säger Filip Elland.
”Risk att branschen inte hinner anpassa sig”
Han säger också att det finns stor risk för att branschen inte hinner anpassa sig till de ökade kraven, vilket kan leda till bristande trovärdighet.
– En annan risk är ”greenhushing”, där företag undviker att kommunicera sina hållbarhetsinsatser av rädsla för kritik. Dessutom finns risken att ekonomiska utmaningar leder till att hållbarhetsinvesteringar prioriteras ned, trots att de ofta stärker långsiktig konkurrenskraft, säger han.
Vad ska ha hänt för att du ska vara nöjd i slutet av året?
– Jag skulle vara nöjd om Castellum har lyckats uppfylla våra mål för 2025, inklusive konkreta framsteg inom återbruk och minskade klimatutsläpp. Dessutom hoppas jag att vi har fortsatt inspirera andra aktörer i branschen att höja ribban för hållbart samhällsbyggande, säger Filip Elland.
Han hoppas också att företag och branschen samarbetar för att enas om gemensamma standarder och principer för vilka hållbarhetsnyckeltal som ska redovisas enligt ESRS och hur dessa ska beräknas, för att säkerställa jämförbarhet.
– Det skulle förenkla rapporteringen och säkerställa att fokus ligger på det som verkligen betyder något. Externa hållbarhetsrapporteringar och benchmarks som växt fram de senaste åren behöver anpassa sig till ESRS och automatiseras, vilket skulle minska dubbelarbete och frigöra resurser för att driva faktiskt förändring i verkligheten, avslutar han.