Nya föreskrifter ska öka återbruket av stålkonstruktioner

Återbruk Sweco har tagit fram nya föreskrifter som ska öka möjligheterna för entreprenörer att använda återbrukade stålkonstruktioner i byggprojekt.

Nya föreskrifter ska öka återbruket av stålkonstruktioner
Foto: Adobe Stock

Sweco har arbetat fram ett nytt arbetssätt som ska skapa bättre förutsättningar för återbruk av stålkonstruktioner. Det nya arbetssättet innebär att Sweco ändrar föreskrifterna i sina ritningsunderlag för att göra det lättare för entreprenörer att använda sig av återbrukade stålbalkar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Normalt sett föreskriver vi stålprofiler, stålkvalitet och dimensioner i våra ritningsunderlag, men vi insåg att vi på det sättet riskerade att låsa upp entreprenören till att använda nyproducerade stålelement, säger Andreas Sandin Landberg, konstruktör och hållbarhetskoordinator på Sweco, i en kommentar.

  Fortsatt litet utbud

  I Swecos nya ritningsunderlag öppnas möjligheter för entreprenören att använda sig av andra stålkvaliteter, profiler eller dimensioner än de som konstruktören föreskrivit. Detta görs möjligt genom att Sweco tydligt beskriver hur återbrukade balkar, om det finns några, kan testas för att säkerställa kvalitet, profil och dimension.

  Utbudet på återbrukade stålprofiler är visserligen litet. Men Sweco påpekar ändå att det ibland faktiskt finns rivningsprojekt som löper parallellt med byggprojekt och att det där kan finnas användbara stålprofiler. Då är det förstås synd om detaljer i de föreskrivna ritningsunderlagen sätter stopp för återbruk.

  Kan eventuellt användas till fler byggelement

  Sedan tidigare driver Sweco ett projekt som syftar till att sälja fler stålprofiler från rivningsprojekt. Med de nya föreskrifterna hoppas man nu hitta fler köpare på konstruktionssidan. I framtiden hoppas Sweco också att det nya arbetssättet kan utökas till ännu fler byggelement.

  – Det handlar om att uppdatera gamla rutiner parallellt med att de tekniska möjligheterna utvecklas och i takt med att återbruksmarknaden växer. Nu ser vi fram emot att få samarbeta med våra kunder i fler återbruksprojekt framöver, säger Andreas Sandin Landberg.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan