Här är slutsatserna från Familjebostäders första helt återbrukade lägenhet

Återbruk År 2020 beslutade Familjebostäder att satsa på återbruk som en del i alla sina renoveringar. Nu är det första pilotprojektet klart och där har man bland annat lyckats renovera en hel lägenhet med uteslutande återbrukade material och inredningar. Nu är det dags att utvärdera ekonomin och räkna ut återbrukets miljö- och klimatbesparingar.

Här är slutsatserna från Familjebostäders första helt återbrukade lägenhet
Den återbrukade lägenheten på Kustgatan 3 i Göteborg. Foto: Familjebostäder

Det är vid renoveringen av Familjebostäders fastighet på Kustgatan 3 i Göteborg som bolaget lyckats färdigställa en lägenhet helt renoverad av återbrukat material. Den renoverade lägenheten är i dag inredd med återbrukade innerdörrar, köksstommar, vitvaror och armaturer. Ja, till och med wc-inredningen är återbrukad. Kakel och klinker lyckades man komma över från ett annat företag som gjort en felbeställning. Material som annars skulle ha slängts.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Siktar på att skala upp

    Nu är planen att kunna skala upp återbruket till alla framtida renoveringar.

    – Vi kommer definitivt att kunna använda mer återbruk i kommande renoveringar. Det är ett tydligt direktiv vi har från bolagsledningen, koncernen och egentligen hela allmännyttan. Vi har redan börjat, men i takt med att vi utvärderar det här pilotprojektet så kommer vi att kunna implementera fler och fler delar i övriga projekt, säger Familjebostäders projektledare Filip Elfström.

    Utöver den helt återbrukade lägenhetsinredningen har Familjebostäder också använt flera återbrukade material och inredning som element, marksten av betong och dörrar till den övriga fastigheten. Man har till exempel använt sjöstenselement som tidigare satt på fasaden för att tillverka nya sittmöbler till innergården och gemensamhetslokalen.

    Ekonomiskt nollsummespel

    Projektet är nu i sin slutfas och Filip Elfström berättar att den ekonomiska kalkylen ännu inte är sammanställd, men att man redan nu kan dra vissa slutsatser.

    – Den exakta ekonomin är så klart en faktor vi kommer att utvärdera mer utförligt. Men redan nu kan vi nog säga att det återbruksarbete som gjorts i det här projektet varit ett ekonomiskt nollsummespel. Då får man komma ihåg att det är ett pilotprojekt och att vi ännu inte hunnit effektivisera alla våra processer. Det här är nytt för alla – beställare, entreprenörer och konsulter.

    Fakta

    Återbrukat material på Kustgatan 3

    • Material från allmänna ytor och utemiljö, såsom betongsten, radiatorer, armaturer och dörrpartier.
    • Återbrukslägenheten är inredd med återanvänd parkett, kakel, klinkers, blandare, radiatorer, köksstommar och luckor, bänkskiva, garderober, tamburdörr, innerdörrar, WC-tillbehör samt fönsterbänkar.
    • Sjöstenselementen från fastighetens fasad har bearbetats om till ett nytt material som används i produktionen av möbler till gården och gemensamhetslokalen.

    Filip Elfstörm säger att återbruksarbetet generellt krävt mer utredningstid och mer projekteringstid, vilket kostar pengar. Kostnaderna här kommer främst från användningen av konsulter.

    – Å andra sidan så har vi sparat pengar på materialinköp där materialen antingen varit helt gratis eller kostat betydligt mycket mindre än vad nya material kostar.

    Familjebostäder har ännu inte heller räknat ut några exakta miljö- och klimatbesparingar. Men också det arbetet är i full gång. Filip Elfström konstaterar att man här har två vägar att gå.

    – Antingen räknar man miljöbesparing per mängd eller typ av material. Eller så räknar man i koldioxidekvivalenter. Vissa återbrukade material, till exempel stål och betong, ger större miljöbesparing per kilo än andra. Det är lite klurigt hur vi ska räkna på det men på något sätt ska vi redovisa när projektet nu avslutas.

    Erfarenheter från marknadsplattformen CCBuild

    Det återbrukade material som Familjebostäder inte tagit från den ursprungliga fastigheten har man köpt in via marknadsplatsen CCBuild. Bland annat har man köpt material från ombyggnationen av ett Volvo-kontor och från en rivning på Selma Lagerlöfs torg.

    – Att använda CCBuild har generellt sett funkat bra. Men visst har det krävts mer arbetstid och samordning. Ibland har det också krävts en utvärdering för att säkerställa att vissa material verkligen kan användas. Så CCBuild kan ännu inte jämställas med att köpa nytt.

     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan