Östermalmshallen Padel är årets cirkulära bygginitiativ

Cirkularitet Den tillfälliga Östermalmshallen, som nu blivit padelhall i Mölnlycke, är årets cirkulära bygginitiativ. Det slog juryn fast på förra veckans Återvinningsgala som arrangerades av Avfall Sverige, Återvinningsindustrierna och tidningen Recycling.

Östermalmshallen Padel är årets cirkulära bygginitiativ
Johan Wuollet, ansvarig projektledare på Wallenstam, Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam och Niklas Evheden som driver Östermalmshallen Padel.

När anrika Östermalmshallen i Stockholm skulle renoveras 2016 byggdes en tillfällig saluhall mitt på Östermalms torg. När renoveringen fyra år senare var klar köpte Wallenstam den stilrena byggnaden i trä och kanalplast. Ett år efter köpet står hallen klar med ny funktion i form av Östermalmshallens padel i Mölnlycke.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Så löd juryns motivering när Östermalmshallen Padel Mölnlycke fick ta emot första pris i kategorin årets cirkulära bygginitiativ på Återvinningsgalan förra veckan.

Lyckats cirkulera allt

Fastighetsbolaget Wallenstam skriver i en kommentar att projektet varit lyckat och att inredning och allt annat material har återbrukats, återvunnits eller sålts.

– Östermalmshallen padel är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, säger Karin Mizgalski, hållbarhetschef på Wallenstam.

Hållbart Samhällsbyggande har tidigare skrivit om den temporära saluhallen och hur den i maj fick ett nytt liv som padelhall i Mölnlycke efter att den nedmonterats och fraktats. Byggnaden är ritad av Tengbom Arkitekter och fördes upp första gången år 2016 i Stockholm när den riktiga Östermalmshallen skulle renoveras. Det var först när renoveringen var klar som fastighetsbolaget Wallenstam förvärvade och monterade ner byggnaden för att sedan cirkulera den.

Juryn på Återvinningsgalan fokuserar i kategorin årets cirkulära byggalternativ på hur cirkulära flöden har hanterats och prioriterats i ett ombyggnads- eller renoveringsprojekt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan