Byggsektorn står inför stora utmaningar i omställningen till ett mer hållbart samhälle – men också stora möjligheter. Nu lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet en ny webbaserad version av Byggsektorns miljöberäkningsplattform (BM), ett digitalt verktyg som ska göra det enklare för branschen att analysera och minska klimatpåverkan från byggprojekt.
Nytt digitalt verktyg ska göra byggsektorn mer hållbar
Verktyg Med ett nytt webbaserat verktyg vill IVL Svenska Miljöinstitutet göra det enklare för byggsektorn att minska sin klimatpåverkan. Den uppdaterade plattformen ska hjälpa aktörer i branschen att fatta hållbara beslut redan i projektens tidiga skeden.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Verktyget fanns tidigare bara som Windows-app, men har nu utvecklats till en mer tillgänglig webblösning. Den nya versionen fått uppgraderingar i användarvänlighet och teknisk funktionalitet. Målet är att stötta allt från mindre entreprenörer till stora fastighetsägare i att ta ett större ansvar för klimatet redan i projekteringens tidiga skeden.
– Våra kunder kan använda för att göra klimatberäkningar och klimatdeklarationer av byggnader och anläggningsprojekt, säger Pelle Beckman, verksamhetsledare för plattformen.
Att förstå och kunna redovisa byggnaders klimatpåverkan är avgörande för att uppfylla lagkrav, men också för att kunna fatta mer hållbara beslut genom hela byggprocessen. BM-plattformen bygger på vetenskaplig metodik med livscykelanalyser (LCA).
– Klimatpåverkan från byggnation i Sverige är väldigt stor. Vi behöver kunna göra klimatberäkningarna för att kunna jämföra, för att kunna sätta olika alternativ mot varandra, för att kunna följa upp och för att kunna stötta branschen i att det här arbetet måste göras. I lagkravet kring klimatdeklarationer står det uttryckligen att det här lagverket ska stötta branschen och uppmuntra branschen att jobba med sin klimatpåverkan. För att uppfylla klimatmålen behöver vi klimatberäkning, och då är BM ett bra verktyg att göra det på.
Pelle Beckman säger att plattformen riktar sig till ett brett spektrum av användare, från mindre företag som själva gör klimatdeklarationer, till konsulter och kommunala fastighetsaktörer som vill följa upp klimatpåverkan i egna projekt.
Syftet med verktyget är att bidra till ett mer strukturerat klimatarbete inom byggsektorn – något som kräver att klimatberäkningar integreras tidigt i beslutsprocessen, menar Pelle Beckman.
– Om du vill kunna påverka och säga att vi ska bygga bättre så måste du börja tidigt. Då måste man få med aktörer som kanske inte är så vana att jobba med de här frågorna, avslutar han.