Nytt verktyg hjälper BRF:er att hållbarhetsredovisa

VERKTYG Nu lanseras en tjänst som gör det enklare för bostadsrättsföreningar att redovisa sitt hållbarhetsarbete.
– Det finns många möjligheter till vidareutveckling, och det här är bara den första versionen, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Nytt verktyg hjälper BRF:er att hållbarhetsredovisa
Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen/Adobe stock.

Genom att samla data om hållbarhetsåtgärder, energistatistik och vattenförbrukning och sedan paketera det i en automatiserad rapport, blir det möjligt för medlemmar i föreningen och potentiella köpare att se hur föreningen ligger till i sitt hållbarhetsarbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Tyvärr har detta arbete varit väldigt manuellt, där föreningarna behövde mejla informationen till en hållbarhetsspecialist som sedan förde in den i en Excel-fil, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen, till Hållbart Samhällsbyggande.

  Det tungrodda arbetet kombinerat med ett ökat intresse för hållbarhetsfrågor, fick Riksbyggen att utveckla en automatiskt tjänst där föreningarna själva registrerar vilka åtgärder de genomfört – både under året, och bakåt i tiden.  

  – På köpet får vi också en mer detaljerad bild av hur det ser ut vilket gör att vi kan bli ännu bättre på att stötta dem i det fortsatta arbetet, säger Mari-Louise Persson.

  Vidare berättar Mari-Louise Persson att det är tydligt att hållbarhetsintresset har ökat. Mycket på grund av en ökad press från EU gällande regelverk kopplade till taxonomin, men också finansieringsinstitut som visar ett ökat intresse för hållbara investeringar.

  – För att kunna bedöma vad som är hållbart och inte, behöver de tillgång till information om dessa frågor. Enligt vår senaste hållbarhetsbarometer, där vi ställer frågor till alla våra medlemmar, visar det sig att 9 av 10 anser att hållbarhet är viktigt. Vidare vill 77 procent ha information om sin förenings hållbarhetsarbete i årsredovisningen. Mot bakgrund av detta känns det helt rätt att vi har genomfört detta arbete, säger hon.

  I dag baseras verktyget på Riksbyggens ”hållbarhetsidéer” som består av ett 50-tal olika åtgärder som täcker allt från återbruk och grönområden. Det är också möjligt för föreningarna att rapportera sin energi- och vattenförbrukning.

  – Verktygets framtidspotential är betydande. Vi strävar efter att vidareutveckla hållbarhetsredovisningen och lägga till andra relevanta siffror och underlätta för läsaren att tolka hur de ligger till. Det finns många möjligheter till vidareutveckling, och det här är bara den första versionen, avslutar Mari-Louise Persson.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan