Nytt verktyg om taxonomins krav på byggprodukter

VERKTYG En ny vägledning ska hjälpa företag inom byggbranschen att avgöra om deras material och produkter uppfyller EU:s taxonomikrav.

Nytt verktyg om taxonomins krav på byggprodukter
Foto: Pressbild.

Taxonomin ställer krav på kemiskt innehåll och utsläpp för byggmaterial. Men många inom bygg- och anläggningssektorn är osäkra på hur det faktiskt ska tillämpas. IVL:s dotterbolag Basta, tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarnas taxonominätverk, har utrett detta och lanserar nu en vägledning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det som gäller framöver är att alla byggprodukter måste uppfylla kraven gällande kemiskt innehåll för att efterleva taxonomin. Vissa produkter som används inomhus måste även uppfylla emissionskraven, säger Pehr Hård, vd på Basta, i en kommentar.

Basta-systemet har utökats med nya kriterier för hälso- och miljöfarlighet, samt för utsläpp av formaldehyd och cancerframkallande ämnen. De har också förbättrat sin databas och artikelkort för att underlätta för företagen att bedöma och rapportera om deras produkter uppfyller taxonomins krav.

– EU:s taxonomi är viktig för materialleverantörer eftersom den ställer krav på att deras produkter bidrar till hållbar utveckling och inte skadar miljön eller människors hälsa. Genom att följa Basta-systemet kan materialleverantörer visa att de uppfyller taxonomins kriterier, avslutar Pehr Hård.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan