Så jämför du utsläpp med andra projekt

VERKTYG Nu lanseras en ny tjänst som låter byggindustrin jämföra sitt koldioxidutsläpp med över 130 byggnadsprojekt i sex olika länder.

Så jämför du utsläpp med andra projekt
Foto: Ramboll / Adobe stock.

Byggnader är välkända för att stå för en betydande del av de globala koldioxidutsläppen, energiförbrukningen och användningen av material. Men för att förbättra dessa – och andra hållbarhetsaspekter – behövs tillförlitlig data.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Ramboll CO2mpare är en ny databas som låter aktörer inom samhällsbyggnadssektorn jämföra sina egna koldioxidminskningsstrategier med andra. Enligt konsultföretaget är det den första internationella databasen av sitt slag med öppen tillgång till koldioxiddata.

– Klimatpåverkan från byggnader har länge varit ett stort problem. Ett sätt att komma vidare är genom att dela kunskap om vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger Åsa Lindgren, hållbarhetschef för Ramboll Sverige, i en kommentar.

Databasen visar bland annat koldioxidavtryck för tio olika byggnadstyper under hela deras livscykel.

– Med den data som vi gör tillgänglig i databasen får intressenter inom byggbranschen värdefull input till sina egna analyser. Vi förväntar oss att denna transparens kring vad som går att uppnå genom olika strategier och åtgärder kommer att bidra till nya och mer ambitiösa koldioxidmål för våra kunders bygg- och fastighetsportföljer, berättar Åsa Lindgren. 

Redan nu från start innehåller databasen över hundra projekt av olika byggnadstyper. De flesta projekten finns i norra Europa, men data från flera kontinenter kommer att läggas till över tiden för att skapa en bredare global förståelse för hur man kan bygga med minskade koldioxidutsläpp.

– Fastighetsutvecklare och entreprenörer vill minska koldioxidutsläpp i sina projekt och se till att det är ett attraktivt investeringsobjekt, och denna nya databas är designad för att hjälpa alla branschaktörer att jämföra sina mål. Även intressenter som pensionsfonder kan ha intresse av denna data för att kunna investera i byggnader med tydliga mål för låga koldioxidutsläpp, avslutar Åsa Lindgren. 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan