Ökat fokus på el-och vattenförsörjning

SAMHÄLLSPLANERING I nuläget är det inga problem med vare sig dricksvatten eller elförsörjning. Enligt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman behöver man dock titta närmare på hur man ska säkerställa elförsörjningen om det blir en långvarig påfrestning. Och hos branschorganisationen Svenskt Vatten har en del annorlunda frågor börjat ramla in.

Ökat fokus på el-och vattenförsörjning
Foto: Adobe Stock

Under en presskonferens förra veckan berättade Anneli Bergholm Söder, operativ chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), att det i nuläget inte är några problem med försörjningen av varken dricksvatten eller el.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

I fredags bjöd energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman in representanter från energibranschen till ett möte via videolänk, för att få en lägesbild av energibranschens förutsättningar att fortsätta att upprätthålla en god energiförsörjning i hela landet framöver under pandemin.

I en intervju med TV4 efter mötet berättar han att man hittills inte sett några större förändringar i elförbrukningen, och drivmedelsförbrukningen uppges vara mindre än vanligt.

– Läget just nu är bra och bedömningen är att vi kommer att klara ytterligare ansträngningar både vad gäller både elförsörjningen och drivmedelsförsörjningen, säger han. Han påpekar att det finns ett stort elöverskott i Sverige och att de främst fokuserade på frågan hur elförsörjningen skulle påverkas om en stor del av personalen blev sjuka under mötet.

Ygeman tar med sig två frågor

På frågan vad som skulle hända om landet även drabbas av en stor storm just nu svarar han:

– Skulle vi få en stor storm, samtidigt som vi också får ett stort virusutbrott så kommer det naturligtvis att skapa påfrestningar och kanske påverka tiden innan man får upp alla elledningar i full verksamhet igen.

Han berättar att de frågor som han tar med från mötet främst handlar om hur man ska kunna underlätta för mindre företag som drabbas av krisen och får svårt att betala sina elräkningar. Och hur man ska säkerställa el- och drivmedelsförsörjningen om detta blir en långvarig påfrestning där det krävs material och expertis från omvärlden.

Tidningspapper i toaletter en ny fråga

På branschorganisationen Svenskt Vatten har de märkt av en liten ökning av VA-relaterade frågor. I början handlade de främst om ifall coronoviruset kan spridas via vatten, något som numera är dementerat av WHO och enligt Peter Sörngård, miljöexpert på Svenskt Vatten, finns det inga belägg för att det skulle vara så.

–  Sen har det även förekommit en mer udda fråga om man kan spola ner tidningspapper i toaletterna. Jag vill absolut varna för sådant papper, hushållspapper och våtservetter som skapar stopp i avloppsledningarna, säger han.

De flesta frågorna och kontakterna har dock handlat om beredskapsplanering och risker i samtal med Folkhälsomyndigheten och MSB enligt Peter Sörngård. VA-personal ingår i de sektorer som regeringen anser fyller viktiga samhällsfunktioner inför ett eventuellt beslut att stänga ner skolor och förskolor.

– Vi ser att myndigheter är angelägna om att titta  närmare på de verksamheter som måste rulla nu. När det här har lagt sig kan det förhoppningsvis öka förståelsen för hur viktigt det är att den här verksamheten fungerar och att man säkerställer att det finns personal, kompetens och finansiering. Det är sånt som vi ofta pratar om, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan