Ökat stöd till bostäder för äldre

POLITIK & JURIDIK Behovet av bostäder som är anpassade till äldres behov är stort på många håll i landet, särskilt i kommuner med svag bostadsmarknad. I vårändringsbudgeten för 2020 föreslår regeringen ett stöd på 300 miljoner för att möta behovet.

Ökat stöd till bostäder för äldre
Per Bolund, finansmarknads- och biträdande finansminister sen 2014 och Sveriges bostadsminister sen 2019. Foto: Mikael Sjöberg

I kommuner med sjunkande befolkningstal och svag bostadsmarknad har de kommunala bostadsbolagen svårare att investera i de bostadsomvandlingar som krävs för att möta behovet av bostäder till äldre.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Nu föreslår regeringen i vårändringsbudgeten en förstärkning med 300 miljoner kronor till  Statens Bostadsomvandling AB (Sbo) för att bättre möta bostadsbehovet till äldre.

– Kommuner med svag bostadsmarknad klarar inte detta själva och jag är glad att nu ge Sbo utökade möjligheter att tillföra en tydlig samhällsnytta, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i en kommentar.

Enligt regeringen har Sbo, som har uppdraget att tillsammans med kommuner omvandla befintliga fastigheter till tillgänglighetsanpassade bostäder för äldre, totalt  förvärvat, utvecklat och avvecklat fastigheter på 35 orter i Sverige under perioden 2005–2019.

Det omfattar under perioden fastigheter med drygt 1 000 trygghetsanpassade lägenheter och lokaler.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan