Karolina Skog ska utreda den sociala bostadspolitiken

BOSTADSPOLITIK Regeringen bedömer att det krävs särskilda insatser, både inom det hyrda och ägda beståndet, för att fler personer ska kunna etablera sig på bostadsmarknaden. Nu tillsätts en utredning för att se över den sociala bostadspolitiken.

Karolina Skog ska utreda den sociala bostadspolitiken
Karolina Skog Foto: Fredrik Hjerling

Enligt en pressmeddelande från regeringen tillsätts nu en utredning för att se över två delar i den sociala bostadspolitiken: uppgiftsfördelningen mellan stat och kommun, samt de bostadspolitiska verktyg som kommuner har för att hjälpa de hushåll som står längst ifrån bostadsmarknaden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Regeringen bedömer att det behövs särskilda insatser för att underlätta inträde på den ordinarie bostadsmarknaden, både inom det hyrda och ägda beståndet. Utredaren ska bland annat analysera och förbättra verktyg så som kommunala bostadsförmedlingar och förturer, hyresgarantier samt vilka villkor kreditgivare ställer på förstagångsköpare.

– Det räcker inte med att bara öka byggtakten. Vi måste säkerställa att vi har en bostadsmarknad som är tillgänglig för alla. De verktyg som finns i den bostadssociala verktygslådan måste fungera, säger bostadsminister Per Bolund i en kommentar.

Välkommet men också i senaste laget

Beslutet välkomnas av både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, som bägge samtidigt är kritiska till att det tagit så lång tid.

– Fastighetsägarna har under flera år efterlyst politiska initiativ för att möta bristerna i den sociala bostadspolitiken. Att regeringen tar detta initiativ är därför oerhört välkommet, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef hos Fastighetsägarna Sverige i en kommentar.

Han fortsätter:

– Men samtidigt är det ofrånkomligt att inte beklaga att det skulle ta så lång tid. Det pågår en utslagning av människor som inte hade behövt hinna bli så omfattande.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, instämmer:

– Redan 2015 överlämnade jag en skrivelse till regeringen om att tillsätta just en bostadssocial utredning. Bostäder måste planeras med en helhetssyn på hur samhället kan hållas ihop men också med perspektivet att bostaden är en mänsklig rättighet. Det är bra att bostadsministern tar perspektiv och sätter fokus på den ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarheten, säger hon.

Till särskild utredare utses riksdagsledamoten Karolina Skog. Hon var miljöminister fram till 2019 och dessförinnan kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och bostadsförsörjning i Malmö.

Utredningen ska redovisas senast den 8 november 2021.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan