Rekordsatsning på forskning om hållbara material

Forskning Sju svenska universitet får nu dela på totalt 500 miljoner kronor för forskning om hållbara material. Satsningen är den största av sitt slag i Sverige.

Rekordsatsning på forskning om hållbara material
Foto: Adobe Stock.

Satsningen syftar till att påskynda omställningen genom ny kunskap om hållbara material och gröna teknologilösningar. I satsningen finansieras allt från infrastrukturer för transmissions- och svepelektronmikroskopi till fabrikations- och synteslaboratorier för elektroniska och cirkulära material.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi är mycket entusiastiska över denna satsning på infrastrukturer och utrustningar, och vi är övertygade om att de kommer att få ett enormt genomslag och snabba på omställningen, säger Magnus Berggren och Olle Eriksson, föreståndare respektive vice föreståndare för WISE.

Satsningen, som går under namnet WISE, The Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability, finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Medlen delas ut till Chalmers tekniska högskola, KTH, Linköpings universitet, Luleå tekniska universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet och Lunds universitet.

– För Uppsala universitet innebär det en särskild satsning inom additiv tillverkning, tribologi och karakterisering av material med lätta element som litium och väte, säger Charlotte Platzer Björkman vicerektor vid teknisk -naturvetenskapliga fakulteten vi Uppsala universitet och styrelseledamot i WISE i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan