Så dyrt blir renoveringskravet för allmännyttan

ENERGI För att Sveriges Allmännyttas medlemmar ska nå nybyggnadsenergiprestanda år 2050 krävs betydande investeringar. Det visar branschorganisationens senaste slutrapport.

Så dyrt blir renoveringskravet för allmännyttan
Foto: Adobe stock.

Enligt EU-direktivet om energiprestanda för byggnader (EPBD) måste fastighetsbeståndets energiförbrukning minska med 16 procent fram till 2030. Nu har Sveriges Allmännytta räknat på kostnaderna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Enligt rapporten skulle en dubblering av renoveringstakten kosta organisationens medlemmar 565 miljarder kronor. Samtidigt betonar rapportförfattarna både vikten och möjligheterna som effektiviseringen innebär.

  – Det är avgörande att dessa medel investeras på ett förnuftigt sätt för att förhindra betydande klimatpåverkan från framtida energirenoveringar, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, i en kommentar.

  Vidare framhåller rapportförfattarna det betydande behovet av innovation att det är nödvändigt för politiken att nu etablera en rättvis och hållbar ekonomisk plattform.

  Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, säger att renoveringskraven kan innebära höjda hyror för fastighetsägare och hyresgäster, särskilt om energirenoveringar tvingas genomföras innan planerad renovering.

  – Rapporten visar att energieffektivisering i byggnader är viktigt och möjligt. Samtidigt medför det stora kostnader som inte ensidigt kan bäras av bostadsföretagen och hyresgästerna, avslutar han.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan