Digitaliseringen av fastigheter är ett centralt fokusområde, inte bara för att säkerställa en bra och trygg uppkopplad användarupplevelse, utan också för att möjliggöra smartare användning av fastighetsbeståndet och energieffektivisering. Det säger Akademiska Hus, som nu bygger 5G-inomhusnät i två av deras pågående byggprojekt.
Så ska 5G effektivisera fastighetsbeståndet
DIGITALISERING Akademiska Hus bygger 5G-inomhusnät i två av sina pågående byggprojekt. Efter installationen kommer både KTH och Rise att utföra tester och utvärderingar för att bedöma om tekniken kan bidra till en mer intelligent styrning och effektivisering av fastigheter.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det är proptechbolaget Proptivity som, tillsammans med Ericsson, ansvarar för de två högpresterande Gigabit 5G-nätverken i Electrum, Kista; och i A Working Lab, Johanneberg Science Park, Göteborg. Nätverken är neutrala multioperatörsnätverk där alla operatörer är välkomna att ansluta sig utan någon avgift. Detta innebär att alla mobilanvändare som arbetar i eller besöker fastigheterna kan dra nytta av nätverken och använda de gigabit-5G-abonnemang som operatörerna erbjuder, oavsett var de befinner sig i fastigheten.
Ulf Däversjö, direktör för affärsteknik och utveckling på Akademiska Hus, säger att detta initiativ skapar en testbädd för framtidens teknik.
– Digitalisering av fastigheter är ett viktigt fokusområde och inte minst 5G för att säkra en bra och trygg, uppkopplad användarupplevelse i våra fastigheter. Akademiska Hus har dessutom tuffa klimatmål och för att nå ett smartare nyttjande av vårt fastighetsbestånd och en minskad energiförbrukning blir den här testbädden en viktig möjliggörare, där vi kan utforska och prova oss fram med framtidens teknik i ett högpresterande inomhusnät, säger han.
Projektet kommer även att inkludera inbjudningar till olika aktörer som tillhandahåller lösningar inom områden som fastighetsstyrning, säkerhetslösningar och digitala tvillingar. Dessutom kommer projektet att undersöka hur högpresterande inomhus 5G-nät kan bidra till ökad effektivitet för studenter, gäster och företag, och hur de kan dra nytta av dessa teknologier.
Forskningsprojekt
Tekniken kommer att testas skarpt och därmed ge praktisk erfarenhet om hur olika tekniska lösningar i byggnaderna integreras i ett 5G-nät. KTH kommer att utföra prestandajämförelser mellan det inomhusbaserade systemet och de utomhusbaserade basstationerna. Forskningsinstitutet Rise kommer också att aktivt delta i testningen av tekniken.
– Vår förhoppning är att projektet bidrar med kunskap och verktyg till företag som vill skapa konkurrenskraftiga och hållbara lösningar med ett 5G-nät. De förväntade resultaten inkluderar bland annat ökad uppkopplingseffektivitet för användarna, förbättrade möjligheter för hyresgäster att utveckla sina verksamheter samt helt nya möjligheter för fastighetsägare att effektivisera fastighetsdriften och implementera ny funktionalitet för användarens säkerhet och den smarta byggnaden, säger Mikhail Popov, senior forskare på Rise.