Så ska burgarjätten Max banta restaurangbyggnadernas klimatutsläpp

Hållbart byggande Snabbmatskedjan Max ska matcha sina höga hållbarhetsambitioner även på byggsidan. Den nybyggda Norrtälje-restaurangen sätter standarden med 30 procent lägre klimatavtryck under byggfasen och halverad energianvändning.

Så ska burgarjätten Max banta restaurangbyggnadernas klimatutsläpp
Pressbild: Max

Trots att regnet hängde i luften från en tung smutsgrå himmel köade folk utanför den nya Max-restaurangen i Norrtälje innan dörrarna ens hade slagit upp. Richard Bergfors, vd och delägare, inledde sitt invigningstal utomhus med att direkt berätta om vad som gör den 142:a Max-restaurangen i Sverige speciell: ”Vi har ungefär 30 procent lägre klimatavtryck under byggnationen genom att vi använder limträstommar istället för stål och använder grön betong”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?
Genom att byta byggmaterial minskade Norrtäljerestaurangens koldixoidutsläpp med 31 procent, en besparing på 51,7 ton, enligt Max. Dessutom ska energiåtgången i drift halveras, säger Richard Bergfors, som inspekterar solcellerna på taket. Foto: Anna Alexandersson

Max vd: Den första i sitt slag

– Vi har andra typer av miljöbyggnader. Men det här är den första i sitt slag som vi hoppas ska bli den nya standarden framöver både i Sverige och utanför Sverige. Och sedan stannar vi inte här utan detta är ytterligare ett steg på vägen och sedan utvärderar vi det här och ser vad kan vi göra mer för att minska både avtrycket under själva byggnationen, men också så klart under drift, säger Richard Bergfors.

När får vi se den här typen av klimatsmartare restaurangbyggnad även utanför Sverige?

– Vi ska utveckla det här, men det gör vi relativt snabbt. Så förhoppningsvis under 2022 eller 2023.

Norrtäljerestaurang sätter ny Max-standard

Rasmus Billborn, som är bygg- och fastighetschef på Max, förklarar att Norrtälje-restaurangen är ett pilotprojekt som ska skalas upp.

– Vi håller på med ett nytt standardhus som kommer 2023. Där kommer vi lyfta in limträ och grön betong. Sedan tittar vi på värmesystemet här, vi ska undersöka driftsäkerhet och energibesparing och funkar det bra lyfter vi in det i standardhuset också.

Norrtäljerestaurangen har lägre klimatavtryck Norrtäljerestaurangen. Träbalkar, plywood och limträväggar är synliga bevis på mer hållbara val av byggmaterial. Pressbild: Max

Halverar energiförbrukningen

Max testar här ett nytt tekniskt system som beräknas sänka energiåtgången med nästan hälften mot en jämförbar byggnad. Grunden är förnybara energikällor och det nya kyl- och frysanläggningen tar till vara på all överskottsvärme.

– Det är bergvärme och frikyla som vi använder. Överskottsvärmen pumpar vi ner i berget. Vi vänder på processen på sommaren och får kyla från berget. Det minskar ju vår energianvändning markant, säger Rasmus Billborn.

Max el från förnybara källor

På taket till den nya restaurangen ligger solcellspanelerna på rad under den gråmulna himlen. Rasmus Billborn förklarar att elen från solfångarna inte kommer att räcka och då är det vindel som köps in.

– Förbrukningen hänger ihop med hur mycket vi säljer, hur mycket grillen och fritösen går.

Finns det andra saker som ni på byggsidan tittar på ur klimatperspektiv?

– Energiförbrukningen tittar vi på, hur vi kan producera mer energi lokalt till oss själva.

Har ni funderat på batterilagring?

– Ja, det har vi. Det är en av de saker vi tittar på i framtiden, antingen batterilager, vätgas eller annat.

Rasmus Billborn, bygg- och fastighetschef, inspekterar nya Max-restaurangens solceller. Foto: Anna Alexandersson

Hur mycket extra har det kostat att bygga mer klimatsmart här i Norrtälje?

– Lite lite mer. Inte alls mycket mer. De pengarna det har kostat mer kommer att ha betalat sig inom två år i lägre energiförbrukning.

Var det förvånande?

– Det var lite förvånande. När vi väl hade de siffrorna framför oss blev ju beslutet väldigt enkelt, säger Rasmus Billborn, och tillägger att det inte är valet av trästomme och klimatoptimerad betong som ligger bakom de något högre kostnaderna utan att Max testar en ny teknisk lösning för energisystemet.

Richard Bergfors är också med uppe på taket för att titta på solpanelerna och fotar hela tiden med sin mobil. Han är stolt över att Max arbetat länge med hållbarhetsfrågor och förklarar att familjen, hans bror Christoffer Bergfors är vice vd och pappa Curt är styrelseordförande, ”planerar inte för nästa kvartal och nästa år utanför för nästa och nästa generation och då måste vi lösa klimatfrågan”.

Fakta

Max nya Norrtälje-restaurang har grönare siffror

  • Har bytt ut stålkonstruktion mot trästomme och använt klimatanpassad betong. Total minskning av koldioxidutsläpp vid nybyggnation cirka 31 procent, vilket motsvarar 51,7 ton CO2.
  • Nästan halverad energianvändningen är målet. Genom en kombination av solceller, bergvärme/frikyla samt en ny kyl- och frysanläggning som tar tillvara på all överskottsvärme blir den projekterade besparingen här cirka 175 000 kWh /år jämfört med 400 000 kWh i snitt i jämförbar anläggning.

Källa: Max

När du gick omkring uppe på taket och tittade på anläggningen och solcellerna, vad kände du då?

– Det är fantastiskt kul och en stolthet över att lilla Max från Gällivare, som började med ett gatukök för 53 år sedan, kan vara ett globalt föredöme. Och där vi slå de amerikanska jättarna på fingrar, inte bara vad gäller smak och kvalitet, utan också inom hållbarhet och miljö- och klimatfrågan, säger Richard Bergfors, som tar tillfället i akt att ge konkurrenterna ett tjuvnyp.

På taket till den nya Max-restaurangen i Norrtälje ligger rader av solcellspaneler. Pressbild: Max

Hur viktigt är det att sänka koldioxidavtrycket från byggnationer sett till att nå Max mål att minska koldioxidutsläppen med 75 procent till år 2050?

– Det är ett väldigt ambitiöst mål och som kommer att bli svårt att nå. Då måste vi jobba med både små och stora grejer. Men det krävs garanterat för att nå dit att vi reducerar utsläppen från nötköttsproduktionen i kombination med att vi får folk att äta mindre nötkött, säger Richard Bergfors, som också berättar att Max är med i flera forskningsprojekt där alger eller andra metoder ska minska kossornas klimatutsläpp.

Fakta

Max nya Norrtälje-restaurang har grönare siffror

  • Har bytt ut stålkonstruktion mot trästomme och använt klimatanpassad betong. Total minskning av koldioxidutsläpp vid nybyggnation cirka 31 procent, vilket motsvarar 51,7 ton CO2.
  • Nästan halverad energianvändningen är målet. Genom en kombination av solceller, bergvärme/frikyla samt en ny kyl- och frysanläggning som tar tillvara på all överskottsvärme blir den projekterade besparingen här cirka 175 000 kWh /år jämfört med 400 000 kWh i snitt i jämförbar anläggning.

Källa: Max

Hämtar fler artiklar
Till startsidan