Snart påbörjas bygget av Nordens största solcellspark

SOLENERGI I början av 2020 drar bygget av Nordens största solcellspark igång. Parken Vandel 3, som kommer ligga på ett nerlagd flygplats i närheten av Legoland, byggs med hjälp av kapital från en svensk infrastrukturfond.

Snart påbörjas bygget av Nordens största solcellspark
Foto: Adobe Stock

Solcellsparken Vandel 3 kommer byggas på en nerlagd flygplats i Vandel i Danmark, inte långt från nöjesparken Legoland.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Parken som blir den tredje i området omfattar 180 hektar vilket motsvarar 250 fotbollsplaner. Den förväntas producera 152 000 MWh per år vilket skulle täcka den årliga förbrukningen för cirka  34 000 hushåll.

Byggnationen av den nya parken påbörjas i början av 2020, och 2021 beräknas Vandel 3 börja producera el.

Projektet klarar sig utan subventioner

Satsningen finansieras av den svenska infrastrukturfonden Infranode och för byggande, drift och underhåll står det danska solcellsbolaget BeGreen.

I ett pressmeddelande från Infranode poängterar Philip Ajina, medgrundare och partner, att parken kommer kunna drivas utan subventioner och är mycket kommersiellt attraktiv för deras investerare, som inkluderar nordiska pensionsfonder och Europeiska investeringsbanken.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan