Solpark lockar fler yngre och kvinnliga investerare

SOLENERGI Enligt energibolaget Jämtkraft är det fortfarande en relativt smal målgrupp som står för intresset och investeringarna i solenergi, något som kan förändras genom fler andelsägda solparker.

Solpark lockar fler yngre och kvinnliga investerare
Östersund Solpark kommer få en beräknad effekt på 3 MW, vilket genererar energi till hushållsel för ungefär 600 villor eller 1000 lägenheter. Foto: Jämtkraft

Intresset för solenergi och egen produktion med solpaneler på villatak ökar stort allt eftersom priserna på solpaneler minskar och subventioner införts.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Men enligt energibolaget Jämtkraft är det fortfarande en relativt smal målgrupp som står för intresset och investeringarna.

Caroline Hildahl
Foto: Kai Lundin, Jämtkraft

Enligt Caroline Hildahl, projektledare för Östersund Solpark, ville Jämtkraft erbjuda de som intresserat sig för solenergi men inte har en egen fastighet, kapitalet eller teknikintresset ett alternativ.

– Med solparken har vi nått en bredare målgrupp både vad gäller ålder och kön. Till exempel är 25 procent av andelsägarna i Östersund Solpark kvinnor, vilket kan jämföras med kunderna som köpt solpaneler för eget tak där endast 7–8 procent är kvinnor. Statistiken visar också att vi med solparken når en något yngre målgrupp, som inte i lika stor utsträckning investerat i egna solcellsanläggningar. Även om medelåldern bland de som köper solpaneler för eget bruk också sjunker. Mycket glädjande tycker vi eftersom en hållbar utveckling kräver att hela samhället kan göra val som passar dem, säger hon i en presskommentar.

Från början var tanken att Jämtkraft skulle behålla en fjärdedel av Östersund Solpark i egen ägo, men eftersom intresset var stort släppte de ytterligare  andelar till försäljning.

FAKTA

Östersund Solpark

Effekt: 3 MW, vilket genererar energi till hushållsel för ungefär 600 villor eller 1000 lägenheter.
Andelskostnad: 850 kronor. En andel ger cirka 100 kWh solel per år.
Organisation: Östersund Solpark byggs av Jämtkraft men kommer efter uppförandet överlåtas till de framtida ägarna genom andelar i en ekonomisk förening: Östersundshem (50%), privatpersoner och andra företag (33%) samt Jämtkraft (17%).

Hämtar fler artiklar
Till startsidan