Sveriges största marina reservat invigt

EKOSYSTEMTJÄNSTER Genom att utöka naturreservatet Svenska Högarna i Stockholms ytterskärgård med ett omfattande havsområde blir området nu Sveriges största marina reservat.

Sveriges största marina reservat invigt
Svenska högarnas naturreservat Karta från Länsstyrelsen i Stockholm

Onsdagen den 2 september invigde miljö- och klimatminister Isabella Lövin Svenska Högarnas naturreservat i Stockholms län.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Haven är jordens lungor, därför är det avgörande att vi skyddar marina områden. Det gläder mig att få vara med och inviga Svenska Högarna – landets största marina reservat, säger Isabella Lövin i en kommentar.

  Det var i mars 2020 som Länsstyrelsen i Stockholms län beslutade att utvidga Svenska Högarnas naturreservat med ett stort havsområde vilket ökar den skyddade ytan från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar.

  Tång vid Svenska Högarna. Foto: Sveriges vattenekologer

  Därmed blir reservatet, som är beläget längst ut i havsbandet i Norrtälje kommun, det största marina reservatet i Sverige.

  Runt ögruppen finns ett rikt marint djurliv och friska ekosystem med blåmusslor, tång- och algbälten enligt Länsstyrelsen.

  Genom tillträdesförbud ska nu fåglarnas häckningsområden och sälarnas pälsömsningsplatser värnas. Länsstyrelsen har även begärt att Havs- och vattenmyndigheten ska införa fiskeregleringar utanför trålningsgränsen.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan