Takexperten: ”Skotta inte solpanelerna”

SOLENERGI För att undvika skador rekommenderar Jani Jylhä, VD för takrenoveringsföretaget Vesivek, att låta snön ligga kvar på solcellerna. Här är 6 tips för att ta hand om taket under julen.

Takexperten: ”Skotta inte solpanelerna”
Foto: Adobe stock.

Snön förstärker julkänslan, men det är viktigt att komma ihåg att för mycket snö som inte skottas bort kan skada hustaket. En kubikmeter blöt snö kan nämligen väga över 300 kilo.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – För mycket vikt på taket kan skada konstruktionen men framför allt kan det orsaka läckage och leda till frysskador. Vikten på snö kan variera stort och även den vikt som ett tak klarar av, därför är det bra att känna till sitt eget taks förutsättningar och vara uppmärksam på snömängden. Dessutom kan det vara så att försäkringen inte täcker skador som orsakats av för tunga snömängder, säger Jani Jylhä, vd på Vesivek, i en kommentar.

  Skotta inte solceller

  Många hustak har i dag solceller installerade. Även om solcellernas effektivitet minskar när de är täckta av snö, rekommenderas det ändå att låta snön ligga kvar. Risken är att solcellerna kan skadas om de skottas.

  – Solceller som monteras i Sverige är konstruerade för att klara våra snöförhållanden. Därför brukar vi inte rekommendera att man skottar bort snö från solpanelerna då de kan repas och förstöras. Om inte snöfallet varit extremt. Snö och is förvinner dessutom ganska fort från solceller som monterats i normal vinkel när solen väl tittar fram, säger Jani Jylhä.

  Jani Jylhäs 6 tips för att ta hand om taket under julen

  1. Använd osthyvelsprincipen: Skala av snön i lager med en plastskyffel.
  2. Lämna en decimeter snö för att skydda taket.
  3. Installera snörasskydd för att förebygga olyckor.
  4. Säkerhet först: Använd alltid fallskydd vid arbete på taket.
  5. Om du behöver ta bort snö från solceller, använd en borste och lämna ett tunt lager snö.
  6. Vid osäkerhet, kontakta en expert för råd och hjälp.
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan