Trafikverkets plan: Majoriteten av satsningarna på järnvägen

Hållbara transporter Trafikverkets förslag till en nationell infrastrukturplan för åren 2022 till 2033 har fokus på järnvägen i norr. Underhåll av bilvägar är nedprioriterat.

Trafikverkets plan: Majoriteten av satsningarna på järnvägen
Trafikverket vill storsatsa på järnvägen‚ framför allt i norra Sverige. Foto: Stock Adobe

Järnvägen i fokus när Trafikverket presenterade sitt förslag till en ny nationell infrastrukturplan på tisdagen. Totalt rör det sig om olika satsningar för en summa av 799 miljarder kronor, skriver tidningen Miljö & Utveckling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Järnvägen behöver nytt signalsystem

Satsningar på järnväg är prioriterat i Trafikverkets förslag och får hela 80 procent av potten. Då handlar det om att bygga ut de så kallade Nya stambanorna och påbörja Norrbottniabanans sista sträcka. Ett nytt signalsystem, ERTMS, behövs för att i framtiden kunna köra snabbare tåg med maxfarten 250 kilometer i timmen och tågen ska också bli punktligare och effektivare.

Fokus på järnvägen till Riksgränsen

De stora industrisatsningarna i norra Sverige ger ökad trafikbelastning. Därför anser Trafikverket att det behövs omfattande satsningar på järnvägen mellan Luleå och Riksgränsen.

– Vi är väldigt glada för de järnvägsinvesteringar som sker, och vi är nöjda med hur vi tänkt kring norra Sverige, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon på en presskonferens.

Flytt från väg till järnväg

Infrastrukturplanen innehåller även flytt av transporter från väg till järnväg och båt och väginvesteringar i form av trafiksäkerhet. Men Trafikverket varnar för att anslagen inte räcker och att vägunderhåll kommer att bli lidande.

Naturvårdsverket har tidigare fört fram att underlaget för den långsiktiga infrastrukturplaneringen inte uppfyller klimatmålen. Trafikverket skriver att förslaget ”bidrar till uppfyllelse av klimatmålen genom att en helt övervägande del av investeringarna är järnvägsinvesteringar”.

Regeringen gå igenom förslaget till ny nationell plan i sin helhet samtidigt som det skickas ut på en bred remiss. Den nya nationella planen ska fastställas av regeringen under våren 2022.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan