Växthus tar nya höjder

STADSODLING Optimerad markanvändning, högre skördar och effektiv resursanvändning – takväxthus väcker allt större intresse bland kommersiella fastighetsägare. Nu samarbetar forskare för att fördjupa kunskapen om den nya trenden.

Växthus tar nya höjder
Foto: Adobe stock.

Klimatförändringar och den ökande globala befolkningen utmanar våra livsmedelssystem. Ett lovande svar på detta är takväxthus, vilket inte bara möjliggör lokal livsmedelsproduktion utan också erbjuder flera andra fördelar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det är ett relativt nytt fenomen, men ökar snabbt över hela världen, säger Marie-Claude Dubois, forskare vid Institutionen för biosystem och teknologi vid SLU, i en Kommentar.

En litteraturstudie utförd av Marie-Claude Dubois och hennes kollegor Annie Drottberger, Yizhi Zhang och Jean WH Yong visar på optimerad markanvändning, höga skördenivåer samt vatten- och energieffektivitet. Studien grundar sig på en analys av 45 vetenskapliga artiklar.

– Jag visste inte att det fanns integrerande lösningar, där koldioxid från byggnaden används för att göda växterna. Det är ett mycket intressant koncept för framtiden som kan spara mer energi, säger Marie-Claude Dubois.

Det växande intresset för takväxthus bland kommersiella fastighetsägare i stora städer har lett till ett samarbete mellan forskare från olika ämnesområden inom SLU. De strävar nu efter att förstärka sin kunskap om takväxthus och välkomnar expertis från fler områden.

– Vi behöver forskare inom byggnadsfysik, exempelvis strukturingenjörer och ingenjörer med inriktning på vatten, luftkvalitet, med mera. Vi vill locka aktörer i Sverige som är intresserade av att bygga eller förvalta takväxthus. Många blir imponerade av idén men vi behöver några som tar första steget och vågar satsa, säger hon.

Internationella föregångare

Internationella pionjärer inkluderar exempel från New York, där takväxthus har förbättrat attraktionskraften i problemområden som Bronx. Ett annat exempel är Lufa Farms storskaliga initiativ för odling av frukt och grönsaker i Montreal.

– Med 15 sådana anläggningar skulle hela Montreal kunna bli självförsörjande på frukt och grönsaker enligt Lufa Farms, och bygget av en femte Lufa Farm mitt i Montreal pågår just nu, avslutar Marie-Claude Dubois

Hämtar fler artiklar
Till startsidan