Allt sämre luft i svenska städer

LUFTKVALITET En rapport från konsultföretaget Ramboll visar att halterna av luftburna partiklar i svenska städer ökar, inte enbart i storstäderna utan även i mindre städer som Visby och Sundsvall.

Allt sämre luft i svenska städer
Göteborg är en av de svenska städer med för höga nivåer av luftburna partiklar. Foto: Adobestock

Rapporten Problemet med partiklar är framtagen av Rambolls luftkvalitetsexpert Daniel Nilsson och den visar att det inte bara är storstäderna som har problem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Nivåerna av luftburna partiklar (PM10) är för höga i hela 30 svenska städer i förhållande till miljökvalitetsmålet Frisk luft. Sämst luft är det i storstäderna nära vägar och industrier, men även mindre städer som exempelvis Visby och Sundsvall uppvisar halter som är långt över de acceptabla nivåerna för luftens kvalitet.

  Enligt tidigare mätningar har halten av luftburna partiklar minskat sedan 1990 men enligt Rambolls rapport har trenden skiftat de senaste åren.

  – Sveriges kommuner måste ta resultaten av mätningarna på allvar. Undersökningar vi har gjort i Danmark och Norge visar att invånarna är oroade över sin luftkvalitet och anser att kommunerna gör för lite. Vi har anledning att tro att läget är liknande i Sverige. Vi måste kunna kräva av våra kommuner att luften vi andas är ren, säger Niklas Sörensen, vd på Ramboll i en kommentar.

  Fakta

  Städerna med för höga nivåer av luftburna partiklar

  Alvesta, Borås, Burlöv, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kil, Landskrona, Ljungby, Luleå, Lund, Malmö, Olofström, Piteå, Skellefteå, Sollentuna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Visby, Västerås, Växjö och Örnsköldsvik.Efter det datumet har även Norrköping och Linköping rapporterat sina mätningar. Norrköping och Linköping klarar inte heller preciseringarna i miljökvalitetsmålet Frisk luft för PM10. Källa: Ramboll
  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan