Bilder: Här är alla finalbidrag i Träpriset

MATERIAL Tolv byggnader i trä – från Malmö i söder till Gällivare i norr – ska göra upp i arkitekturtävlingen Träpriset. Här är alla nomineringar.

Bilder: Här är alla finalbidrag i Träpriset
Skolan Kunskapshuset i Gällivare är en av finalisterna. Foto: Svenskt trä.

Efter en noggrann urvalsprocess är nu samtliga finalbidrag klara för arkitekturtävlingen Träpriset. Bland finalisterna återfinns bostadshus, produktions- och kontorsbyggnader, samhällsfastigheter och till och med en infrastrukturanläggning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Alla nominerade bidrag är fina byggnader och värdiga kandidater till årets Träpris. Det har inte varit lätt för juryn att välja ut en slutgiltig vinnare. Upplösningen i den direktsända Träprisgalan kommer bli riktigt spännande, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä, i en kommentar.

I år har hela processen, från juryns diskussioner till urvalet av de 12 finalbidragen, varit tillgänglig att följa i TV-serieformat på Svenskt Träs egen Youtube-kanal.

Det sista avsnittet kommer att visas på torsdag den 21 mars och direktsänds från Träprisgalan på Wisdome på Tekniska museet i Stockholm, där den slutgiltiga vinnaren kommer att offentliggöras. Kulturminister Parisa Liljestrand kommer att vara prisutdelare.

Dessa tolv byggnader är nominerade till Träpriset 2024:

Kullabergs vingård, produktionsfastighet på Kullahalvön.

Foto: Svenskt trä

Villa Meltem, enbostadshus och yogastudio, norr om Visby.

Foto: Svenskt trä

Fjärrkylacentralen på Medicinareberget, infrastrukturanläggning i Göteborg.

Foto: Svenskt trä

Sara Kulturhus, hotell och kulturhus i Skellefteå.

Foto: Svenskt trä

Cederhusen, lägenhetshus i Stockholm.

Foto: Svenskt trä

Höghult, fritidshus i Karlsborg.

Foto: Svenskt trä

Kilströmskaj, lägenhetshus i Karlskrona.

Foto: Svenskt trä

Library House, enbostadshus i Bollnäs

Foto: Svenskt trä

Nodi, kontorshus i Göteborg.

Foto: Svenskt trä

Kunskapshuset, skola i Gällivare

Foto: Svenskt trä

Twelve Houses, radhus i Malmö.

Foto: Svenskt trä

Outdoor Office, kontorstillbyggnad i Stockholm.

Foto: Svenskt trä

Fakta

Träpriset

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt som är arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johanson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

Källa: Svenskt trä.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan