Byggföretagen om utredningen: ”Ingen gamechanger”

POLITIK I dag presenterade regeringens utredare John Hassler sina slutsatser om hur Sveriges klimatmål kan förbättras. Nu kommenterar Byggföretagen utredarens förslag.

Byggföretagen om utredningen: ”Ingen gamechanger”
Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert på Byggföretagen.

– Slutsatserna är ingen gamechanger för bygg- och anläggningsbranschens klimatarbete, säger Emma Bonnevier, klimatpolitisk expert på Byggföretagen, i en kommentar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

John Hasslers uppdrag är att utveckla Sveriges klimatpolitik utifrån de förändringar som har beslutats inom EU:s klimatlagstiftning Fit for 55. Utredningen öppnar för att omarbeta etappmålet för 2030 till EU:s regelverk men betonar att det ska göras utan att sänka ambitionsnivån. Därför presenteras en rad förslag för det nationella klimatarbetet – bland annat en nationell handel med utsläppsrätter för byggnader, transporter, jordbruk och en del andra delar av samhällsekonomin.

– Bygg- och anläggningsbranschen driver ett ambitiöst omställningsarbete genom färdplanen för fossilfri konkurrenskraft. Arbetet fortgår och det finns en stark enighet i stort mellan näringsliv och politik i den gröna omställningen. Men det är ett svårt konjunkturläge och samtidigt behöver tempot i omställningen öka. Detta kräver en skarp och aktiv nationell politik, säger Emma Bonnevier.

I utredningen framhävs speciellt behovet av att accelerera elektrifieringen av tunga transporter och arbetsmaskiner, samtidigt som laddinfrastrukturen bör förstärkas.

– Svensk industri har ett mindre klimatavtryck än motsvarande branscher i andra länder. Vad bygg- och anläggningsbranschen behöver är långsiktig säker tillgång på fossilfri el och en kompetensomställning för det gröna teknikskiftet, avslutar Emma Bonnevier.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan