Byggnads kommenterar förslagen: ”Under all kritik”

POLITIK Regeringen har presenterat tre budgetnyheter kopplats till bygg- och bostadssektorn. Byggnads kallar nyheten en besvikelse och kräver att fler satsningar görs för att motverka bostadskrisen.

Byggnads kommenterar förslagen: ”Under all kritik”
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Byggbranschen är på väg in i en riktigt vargavinter, då vill regeringen ge oss kortbyxor och flipflops. Det behövs rejäla satsningar som faktiskt gör skillnad här och nu. En stimulans på 20 miljoner fördelat på Sveriges 290 kommuner är ju ingenting. 70 000kr per kommun för att omvandla lokaler till bostäder. Vad är det tänkt att åstadkomma? Säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads, i en kommentar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Regeringen största satsning var en ökning av ROT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor per år. En åtgärd som beräknas kosta 1 miljard.

– Ett ökat ROT-avdrag kommer inte hjälpa branschen att övervintra, våra medlemmar ska fortsätta bygga Sverige. Då behövs stimulanser för att få upp antalet byggstarter, men av det såg vi tyvärr ingenting idag. Det är under all kritik, säger Johan Lindholm.

Byggnads krav på bostadspolitiken

Byggnads kräver att staten tar ett större ansvar för bostadspolitiken. Den bostadspolitik som förts de senaste decennierna har främst förlitat sig på just marknadskrafterna. Det har lett till bostadsbrist, skenande priser och långa kötider.

  • Staten behöver ta det övergripande ansvaret för Sveriges bostadsbyggande.
  • Återinför och utveckla investeringsstödet.
  • Komplettera investeringsstödet med förmånliga bygglån mot att en lägre hyra sätts.
  • Ställ krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden.
  • Ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet, vite för de som ej bygger och bonus till de som bygger enligt angivna mål.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan