Byggnads och Byggföretagen inrättar kommission för att jaga kriminella

Social hållbarhet Fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen tar gemensamt krafttag mot organiserad brottslighet och fusk i byggbranschen. "Utan nolltolerans mot fusk och kriminalitet blir konsekvensen problem med kompetensförsörjning, rekrytering och arbetsmiljö", säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen.

Byggnads och Byggföretagen inrättar  kommission för att jaga kriminella
Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Byggbranschen lider av kompetensbrist och dålig anseende och har problem med fusk och organiserad brottslighet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Fakta

Detta ska åtgärdskommissionen göra

Kommissionen, som ska ledas av en oberoende samtalsledare, ska ta fram en åtgärdsplan för hur kontrollerna av att lagar och avtal följs blir fler, effektivare och hur det ska finansieras, formulera gemensamma krav gentemot politiken och dess beslutsfattare

Källa: Byggnads

Det slår fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen fast och inrättar en gemensam kommission som ska hjälpa byggbranschen att bli fri från fusk och kriminalitet.

Byggnads: Fler och hårdare kontroller

– Det är vårt ansvar som parter att gå i bräschen för arbetet att städa upp i byggbranschen. Nu måste vi gå från ord till handling. Att kontrollerna måste bli fler och effektivare är tydligt, både från myndigheternas och parternas sida, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett uttalande.

Byggnads och Byggföretagen anser att ”dagens kontrollsystem inte är tillräckliga för att förhindra kriminella aktörer från att etablera sig på svensk arbetsmarknad”. ”I de värsta avarterna talar vi om ren jobbtrafficking och ett cyniskt utnyttjande av människor”, skriver Byggnads och Byggföretagen.

Kommissionen ska ta fram åtgärdsplan

Den nya kommissionen får ett halvår på sig att ta fram en åtgärdsplan för hur jakten på fuskare och kriminella inom byggbranschen ska bli mer framgångsrik.

– Den svenska modellen bygger på att parterna tar ett stort ansvar för att kontrollera att lagar och avtal följs. Detta ansvar tar vi varje dag. Men det räcker inte. Tillsammans måste vi göra ännu mer, säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen i pressmeddelandet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan