Dags att fylla hyllorna med cirkulära byggprodukter

CIRKULARITET Den digitala marknadsplatsen för cirkulära byggprodukter har byggts om och är återigen redo för besökare. Enligt projektledare Johanna Andersson finns det många som är intresserade av att köpa återbrukat, men fler behöver lägga ut sitt material till försäljning.

Dags att fylla hyllorna med cirkulära byggprodukter
Foto: Adobe Stock

Marknadsplatsen hos Centrum för cirkulärt byggande är till för att man ska kunna köpa, sälja och efterlysa återbrukbara byggprodukter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Johanna Andersson är projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och har arbetat med Centrum för cirkulärt byggande sedan starten.

Hur har mottagandet och intresset för sajten varit?

– Vi hade en introduktionsträff förra veckan med över 100 personer så intresset är stort och vi får mycket frågor. Vi upplever att det är stor efterfrågan på marknadsplatser för återbrukat material.

Hon är glatt överraskad av intresset.

– 2015 började vi jobba med återbruk och cirkulärt byggande i olika utvecklingsprojekt, samverkansplattformen Centrum för cirkulärt byggande är ett resultat av det arbetet. Jag är lite överraskad att det dragit igång nu, vi har lite jobbat i motvind med frågorna, tills proppen gick ut för ur ett år sedan och helt plötsligt vill alla vara med, säger hon.

Dags att fylla hyllorna

Sajten har i dagsläget massvis med artiklar och produkter inlagda i systemet. Men eftersom databasens funktion även är till för att hantera företagens befintliga resurser kommer troligtvis många av produkterna att användas internt och allt läggs inte ut till försäljning.

– Nu är nästa steg att fylla hyllorna. Vi vet att det finns köpare så vi uppmanar alla att lägga ut sitt material till försäljning, säger Johanna Andersson.
Hon tror att det som eventuellt hindrar att inte fler produkter lagts ut till försäljning mest handlar om ovana.

– Det finns inga rutiner för köp- och sälj av återbrukat material, många gör detta för första gången.

Finns det någon garanti på produkterna?

– Det är upp till försäljaren. Men garantifrågan är en fråga som gör flera osäkra och en utmaning om det här ska bli stort. Det går att hitta lösningar runt frågan, men i stort efterfrågar man en branschpraxis, den finns inte idag, säger Johanna Andersson.

Näst på tur i arbetet står sidan för cirkulära tjänste- och produkterbjudanden, där aktörer som erbjuder tjänster och produkter kopplade till cirkulärt byggande kan presentera sig.

Under våren har fem nya partners anslutit sig till Centrum för cirkulärt byggande och fler är på gång.

Marknadsplatsen finns här

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan