Därför kan LED-paneler vara hälsofarliga

ENERGI Forskaren Hillevi Hemphälä varnar för att vanliga LED-paneler, som blivit alltmer populära på senare år, kan ge upphov till huvudvärk och potentiellt leda till allvarliga synproblem.

Därför kan LED-paneler vara hälsofarliga
Foto: Adobe stock.

En LED-panel förbrukar i genomsnitt 80 procent mindre energi än traditionella glödlampor och är enkel att montera i undertak. Det är därför inte överraskande att denna ljuskälla har blivit ett populärt val i många kontorsmiljöer. Dock hävdar Hillevi Hemphälä, optiker och universitetslektor i synergonomi vid Lunds Tekniska Högskola, att LED-paneler kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vanliga LED-paneler är den allra sämsta ljuslösningen för ögonen. De bländar och skapar en kontrast som gör det svårt att fokusera. Vissa julbelysningar kan också ge stora problem på grund av flimmer, eller icke-visuellt flimmer (TLM), vilket kan orsaka huvudvärk, säger hon i en kommentar.

Hon påpekar att bländning och flimmer utgör de främsta ljusrelaterade problemen på våra arbetsplatser. Felriktade eller dåligt justerade lampor och skärmar kan leda till trötthet och koncentrationssvårigheter.

– Vanliga biverkningar är ögontrötthet, ljuskänslighet och diplopi alltså dubbelseende, säger Hillevi Hemphälä.   

Vidare säger hon att ungefär 20 till 40 procent av befolkningen antas vara extra känsliga för bländning och flimmer.

– Det är väldigt många som drabbas och det påverkar även företagen genom att arbetsförmågan blir betydligt sämre. Lyckligtvis går det att lösa det mesta med rätt belysning och rätt glasögon, avslutar Hillevi Hemphälä.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan