Energiskatt hindrar Solcellsboomen: ”Stora tak används inte”

Energi Investeringarna i solceller ökar explosionsartat. Samtidigt noterar Anna Werner, vd på Svensk solenergi, en tydlig trend där anläggningar allt oftare byggs på marken.
– Stora tak representerar en outnyttjad potential, säger hon till Hållbart Samhällsbyggande.

Energiskatt hindrar Solcellsboomen: ”Stora tak används inte”
Anna Werner, vd på Svensk solenergi. Foto: Jann Lipka.

Borgholm, Sjöbo och Skurup är bäst i landet när det gäller solenergi – och Borgholmsborna har nu installerat 4 gånger mer solceller per person än riksgenomsnittet, visar en ny sammanställning som Svensk Solenergi gjort av siffror från Energimyndigheten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Den totala installerade effekten i Sverige är nu 3 973 MW, vilket är en ökning med 66 procent jämfört med 2022 och 27 gånger mer än vid början av 2017. Vid den tiden var endast 14 W installerat per invånare, vilket har ökat till 376 W per invånare idag.

    De tre kommunerna med mest installerad effekt har gemensamt att de har blivit hem för stora solcellsparker. Enligt Anna Werner har det skett en förändring över tid, där solceller flyttat från villatak till större parker.

    –  Solceller på tak är fortfarande vanligt, men de är oftast mindre och mer begränsade i omfattning. Trenden är tydlig i år, solparkerna sprider sig i kommunerna och Borgholm har vågat satsa stort och snabbt sett resultat av arbetet, säger hon till Hållbart Samhällsbyggande.

    Vidare förklarar hon att El från en solcellsanläggning på över 500 kW är belagd med energiskatt, även när den som producerat elen själv använder den.

    – Tyvärr beläggs stora tak med en straffskatt, vilket är beklagligt då många av dessa tak inte utnyttjas. För villaägare finns incitament i form av grönt avdrag. Men för stora tak kostar det i stället 48,2 öre per kilowattimme i elskatt för all använd el. Detta gör att fördelen med att producera egen el minskar avsevärt, säger Anna Werner.

    Även om få fastigheter har tillräckligt stora tak för att omfattas av skatten, anser hon att det är en outnyttjad potential.

    – Straffskatten leder till att Sveriges 8 000 största tak inte används fullt ut, trots att dessa tak skulle kunna bidra med 3 procent av landets totala energiproduktion – vilket är betydande, säger hon.

    Går utvecklingen av Sveriges produktion av solenergi tillräckligt snabbt?

    – Det beror på hur mycket el vi behöver i landet. Men de stora industrisatsningarna i norr satsar på vätgas, som i sin tur är beroende av tillgång till billig energi. Det vore dumt att inte utnyttja solens potential, eftersom solenergi är det billigaste kraftslaget räknat per kilowattimme.

    – Vi brukar säga att det är fullt möjligt att ha 15 procent solkraft i Sverige till 2030, även om elanvändningen fördubblas enligt många myndigheters prognoser. För närvarande producerar vi tre terawattimmar, men vi skulle enkelt kunna öka det till 30 terawattimmar – förutsatt att vi får bygga solcellsanläggningar både på tak, fasader och mark, avslutar Anna Werner.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan