Hackspettar förstör hyllat hus i Stockholm – nu ska de skjutas

TRÄ För ett par år sedan var det nybyggda Florahuset i Midsommarkransen nominerat till Årets Stockholmsbyggnad. Nu ställer en eller flera större hackspettar till det för invånarna.

Hackspettar förstör hyllat hus i Stockholm – nu ska de skjutas
Större hackspett är klassad som livskraftig och bedöms inte vara akut hotad.

Det omskrivna Florahuset i Stockholm röner hyllning från arkitektoniska kretsar. Inte bara människor, utan även hackspettar, finner en förtjusning i fastighetens träfasad. Men fåglarna bedöms ha orsakat skador på huset för drygt 50 000 kronor och nu har länsstyrelsen beviljat skyddsjakt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Huset som har nominerats till Årets Stockholmsbyggnad har också drabbats av att hackspetten slitit ut isolering i samband med bobyggande.

  De första attackerna skedde förra hösten och resulterade i betydande kostnader för bostadsrättsföreningen.

  Trots olika försök att avskräcka fågeln har man inte lyckats, och länsstyrelsen har nu godkänt ansökan om skyddsjakt på större hackspett under hösten. Viltvårdare från kommunen kommer att anlitas för uppgiften.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan