Hållbarhetschefen: ”Det blir inget grönt stål utan ren energi”

Cop28 Övergången till ren energi är avgörande för att klara klimatomställningen, enligt Henrik Tegner, hållbarhetschef på Afry, som närvarar vid Cop28.
– Vi tror att näringslivet kan bidra med både kunskap och energi till de viktiga förhandlingar som sker, säger han till Hållbart Samhällsbyggande.

Hållbarhetschefen: ”Det blir inget grönt stål utan ren energi”
Henrik Tener. Foto: Afry.

Världstoppmötet för klimatåtgärder, Cop28 i Dubai, är mitt i händelsernas centrum. Men enligt flera deltagare förväntas förhandlingarna inte ta fart ordentligt förrän nästa vecka.  Henrik Tegner, strategi och hållbarhetschef på Afry, berättar att han har höga förväntningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Jag hoppas att beslutsfattarna kan enas om ett tydligt slut på ny kolproduktion som inte inkluderar fungerande CCS, samtidigt som vi tar större steg mot att globalt avveckla subventioner för fossila bränslen. Jag hoppas också på givande diskussioner kring ett globalt pris på koldioxid – höga förhoppningar med andra ord, säger han till Hållbart Samhällsbyggande.

Som ett ingenjörs- och designföretag strävar Afry också efter att betona den avgörande rollen som omställningen till ren energi spelar för att hantera klimatförändringarna.

– Från den svenska paviljongen tycker jag att jag hör mycket om vikten av att investeringar och teknologisk utveckling går hand i hand, och även lagstiftning. Det är viktigt att den industriella omställningen taktar rätt, det blir inget grönt stål utan ren energi exempelvis, säger Henrik Tegner.

Vidare säger han att samtalen inte längre handlar om ifall vi ska ha ett 1,5-gradersmål, utan snarare om hur vi konkret når och genomför våra mål och planer. Diskussionen om att minska eller avsluta användningen av fossila bränslen är också påtaglig bland förhandlarna.

– Vi vill också visa vårt stöd för en ambitiös och långsiktig klimatpolitik, vilket är helt avgörande för att bolag ska våga satsa på nya tekniker och produktionsmetoder. Vi tror också att näringslivet kan bidra med både kunskap och energi in i de viktiga förhandlingar som sker, avslutar Henrik Tegner.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan