Här är årets gröna vinnare

Utmärkelse Den här veckan tilldelades vinnarna av Sweden Green Building Awards sina priser, inklusive utmärkelsen för Årets person inom hållbart byggande.

Här är årets gröna vinnare
Årets LEED-byggnad är Magasin X i centrala Uppsala. Foto: Vasakronan/White.

Sweden Green Building Awards instiftades år 2012 med syftet att uppmärksamma framstående projekt inom hållbarhetscertifieringar och infrastruktur. Varje år hedras även en individ för deras insatser inom området.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  I år gick priset Årets person inom hållbart byggande till Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

  Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan. Foto: Johan Bergmark

  Här är juryns motivering:

  ”Anna Denell har en styrka och grundmurad förståelse för affär i kombination med gedigen kunskap och stort engagemang förhållbarhetsfrågor och dess påverkan på människor och miljö. Årets person har varit en inspiratör som vågat gå i täten, inte bara för det egna företaget, utan för hela branschens gröna omställning.”

  Anna Denell har också varit en centralfigur i skapandet av Årets LEED-byggnad, Magasin X, beläget i centrala Uppsala, som är Sveriges största kontorsbyggnad uppförd i trä.

  Magasin X. Bild: Vasakronan/White

  – Årets LEED-byggnad två år i rad! Vi är oerhört stolta och glada över att än en gång varit med om att pressa gränserna för hållbart byggande. I Magasin X visar vi åter hur hållbarhet är mer än de värden som mäts vid certifiering. Byggnaden har en gestaltning av hög kvalitet som uppskattas av både hyresgästerna och Uppsalaborna, vilket är en förutsättning för att byggnaden ska få stå kvar länge och kunna användas under lång tid. Inget av detta skulle ha varit möjligt att uppnå utan en engagerad beställare och ett bra samarbete med våra medkonsulter, säger Anders Tväråna, ansvarig arkitekt, White Arkitekter, i en kommentar.

  Priset för Årets Citylab-projekt tilldelades Campus Örebro, vilket utgör det första befintliga campusområdet i Sverige som redovisats enligt den ambitiösa hållbarhetscertifieringen.

  Campus Örebro

  – Arbetet med att redovisa enligt Citylab har fördjupat vårt samarbete med Örebro universitet och är en del i Akademiska Hus resa mot en klimatneutral verksamhet. Det har gett oss möjlighet att upptäcka eventuella brister tidigt samtidigt som vi har skapat en grund för en ännu mer hållbar förvaltning och framtida utveckling av campus. Vi har också fått bekräftelse på att de visioner, mål och arbetssätt som vi använder faktiskt leder till ett campus med hållbarhet som ledstjärna, något som också vinsten av det här priset är ett kvitto på, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

  Här är årets alla vinnare:

  Årets person inom hållbart byggande:
  Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan

  Årets BREEAM-in-Use-byggnad:
  Borgarnäs 1 – Kista NOD, Atrium Ljungberg

  Årets BREEAM-byggnad:
  Ackordet 1, (Haga Norra 1), Fabege AB

  Årets utmärkelse för Hållbar infrastruktur:
  Team E02 Centralen, Trafikverket och NCC Sverige

  Årets LEED-byggnad/projekt:
  Magasin X, Vasakronan

  Årets LEED O+M:
  Mimer 5, Castellum

  Årets Miljöbyggnad:
  Landskrona Sockerbetan, Emrahus Projektutveckling AB

  Årets Miljöbyggnad iDrift:
  Syret 5, Wihlborgs Fastigheter AB

  Årets NollCO2-projekt:
  Space, Wihlborgs Fastigheter AB

  Årets Citylabpris:
  Campus Örebro, Akademiska Hus

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan